Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 7 april 2005

Bruisende activiteiten in Utrecht tijdens week van Waardevol Water

In de week van 18 tot en met 24 april vinden verspreid over de hele stad Utrecht uiteenlopende activiteiten plaats rondom het thema water. Deze activiteiten vestigen de aandacht op de leuke en lekkere kanten van water, maar ook op bijvoorbeeld de noodzaak van verantwoord waterbeheer. De week is een initiatief van de Utrechtse Milieupunten in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Utrecht, de groep Natuur- en Milieucommunicatie van de gemeente Utrecht, en het IVN Consulentschap Utrecht. De slotdag is op zondag 24 april in het Griftpark en op het schip van Stichting Reinwater, dat afgemeerd ligt aan de Oosterkade.

Water speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Goed waterbeheer en schoon water zijn voor ons allemaal belangrijk, zowel voor de overheid als u. Iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen om water schoon te houden en goed om te gaan met water. De week Waardevol Water laat dit op verschillende locaties in de stad zien.

Op de stadsboerderijen Transwijk, De Gagel en De Koppel kunnen kinderen op 23 en 24 april proefjes en waterspelletjes doen. Stadsboerderij De Koppel houdt op woensdagavond 20 april een lezing over amfibieën in de wijk Lunetten. In het Waterleidingmuseum, bibliotheek Lunetten, Griftsteede en Nieuw Rotsoord in Hoograven zijn tentoonstellingen over water. In Leidsche Rijn is een fietstocht uitgezet en houdt de rioolwaterzuivering een open dag op zaterdag 23 april.

Spetterend slot op 24 april
Op twee locaties, het Griftpark en de Oosterkade, zijn tussen 12.00 - 17.00 uur tal van wateractiviteiten. In het Griftpark vindt op 24 april een spetterende Watermarkt plaats met kraampjes van onder andere: waterschap (HDSR), natuur- en milieuorganisaties, aquariumvereniging en hengelsportvereniging. Ook is het mogelijk op de markt een regenton te bestellen. Met het IVN Vecht en Plassen kunnen kinderen (8-12 jaar) wateronderzoek doen, van 12.15 - 13.30 uur en van 14.15 - 15.30 uur. De dag wordt muzikaal omlijst door de vrolijke noten van wijkorkest 'De Noordooster' en een optreden van een schipperskoor. Er zijn waterspelletjes, een waterwedstrijd voor kinderen en een excursie naar en rond het pompgebouw bij het Griftpark. Kinderen mogen meevaren op een roeiboot op de grote parkvijver of kunnen luisteren naar het verhaal van Akwadrup op de zolder van de grote stal van de stadsboerderij. Bezoekers kunnen vanaf het Griftpark een pendeldienst over water naar het schip van Reinwater nemen.

Aan de Oosterkade ligt het schip van Stichting Reinwater. Hier is een tentoonstelling over duurzaam watergebruik in en om huis. Daarnaast kunnen bezoekers (sloot)water laten analyseren in het lab op het schip en zelf watermonsters nemen met de motorboot.

Bij Milieupunt Zuid kunnen de hele week regentonnen worden besteld in het kader van de NOVIB-actie "een ton voor water".

Voor een uitgebreid programmaoverzicht kunt u terecht op www.milieupuntenutrecht.nl/waardevolwater of www.nmu.nl. De folder met het volledige programma is verkrijgbaar bij alle Wijkbureaus, de stadsboerderijen en de 4 Utrechtse Milieupunten.

Waterkaravaan
Niet alleen de stad Utrecht houdt zich bezig met water. Er is een landelijke campagne onder de titel de 'Waterkaravaan' opgezet. Centraal in de Waterkaravaan staat het schip van de Stichting Reinwater. Dit schip vaart door het land en organiseert in negen steden een watermanifestatie. Van 22 t/m 24 april komt de Waterkaravaan naar Utrecht. Het schip van Reinwater ligt dan langs de Oosterkade en u kunt een bezoek brengen aan dit schip. Op 22 april is er een workshop voor gemeenten over waterbeheer. Op 23 april is er op de boot een workshop voor horecaondernemers over waterbesparing in hun branche.


---

Noot voor de pers:

Waardevol Water wordt georganiseerd door:
De Utrechtse Milieupunten, Natuur en Milieufederatie Utrecht, de groep Natuur- en Milieucommunicatie van de gemeente Utrecht, IVN Consulentschap Utrecht. Alle organisaties die verder meedoen aan de week, doen dit vrijblijvend en leveren op die manier een onmisbare bijdrage aan Waardevol Water.

De Waterkaravaan is een samenwerkingsverband van:
Stichting Reinwater (landelijk coördinator), IVN, SNM en de Milieufederaties, NVVS, NAJK, Waddenvereniging, Stichting de Noordzee en het VBIJ. In Utrecht is de organisatie van de Waterkaravaan in handen van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en het IVN Consulentschap Utrecht.

Voor meer informatie over Waardevol Water kunt u contact opnemen met: Milieupunt Overvecht, Ellen Alzer, 030 - 6668929, milieupuntovervecht@planet.nl

Voor meer informatie over de Waterkaravaan kunt u contact opnemen met: Natuur en Milieufederatie Utrecht, Moniek Vesseur, 030 - 2544457, m.vesseur@nmu.nl

---- --