Ingezonden persbericht


Overvloed & Onbehagen

SIGMUND FREUD: Bestaat er ook zinvol geweld?

door Dr. Solange Leibovici

Maandag 18 april, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

In Het onbehagen in de cultuur (1930) stelt Freud dat wij onze agressieve driften verdringen maar nooit helemaal kwijtraken: onder de broze laag cultuur schuilt de wolf voor de ander. Wij hebben moeite om dit te erkennen, en onze houding ten opzichte van geweld is nogal dubbelzinnig. Wij waarderen geweld in de kunst, film en literatuur, maar voeren oorlogen waar geen doden mogen vallen. Uitbarstingen van zinloos geweld brengen massa s op de been met de bekende bloemen, lichtjes en (valse) sentimenten. Zijn Freuds ideeën nog relevant voor de ontwikkelingen in huidige samenlevingen? En, zo ja, ziet de toekomst van de mensheid er dan niet zeer somber uit? Hoe staat het eigenlijk met de strijd tussen de levensdrift Eros en doodsdrift Thanatos? En, is er ook zinvol geweld?

Dr. Solange Leibovici is verbonden aan de leerstoelgroep Literatuurwetenschap van de Universiteit van Amsterdam, waar zij onderwijs geeft en onderzoek doet over psychoanalyse, cultuur en literatuur. Zij is buitengewoon lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en redactielid van het Tijdschrift voor psychoanalyse, en tevens free-lance medewerkster van De Groene Amsterdammer.

Overvloed & Onbehagen

DE SENSEO ALS ZINGEVINGSMACHINE: Overvloed en onbehagen op de markt

door Meerten ter Borg

Dinsdag 19 april, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Philips treft de tijdgeest in het hart met de nieuwe slogan Sense and Simplicity. De vrije markt geeft zin aan het bestaan. Het verschaft ons een lifestyle en bezorgd ons een identiteit. Maar wat gebeurt er met ons als de economie in een crisis verkeerd? Raken wij dan ook in crisis, wordt ons bestaan dan wat zinlozer? Hoe zijn problemen te bezweren als de markt niet aansluit bij de tradities van een cultuur, wat het geval lijkt te zijn bij de moslimgemeenschap? Zijn we voor de zingeving geheel overgeleverd aan de markt of zijn er nog vluchtheuvels, andere instituties waar we zin in hebben en uithalen?

Over hoe producten als het Senseo-koffiezetapparaat en het mobieltje uitdrukking geven aan de zin van ons bestaan en welke crises we te vrezen hebben.

Prof. Meerten ter Borg is als godsdienstsocioloog verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde het boek Zineconomie. De samenleving van de overtreffende trap (2004).

Op verzoek

NETWERKEN: Kennismaken met netwerken

door drs. Bud Bickes en Willemijn L. van Oppen-Stuyt

Woensdag 20 april, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Informatie over deze training bij m.vredeling@tbm.tudelft.nl

Niet alleen de Rotary, iedereen doet bewust of onbewust aan netwerken. Toch heeft netwerken bij velen nog een negatief imago. Deze training is erop gericht die weerstanden weg te nemen. Er zijn dan ook verschillende manieren om met het verschijnsel om te gaan; zo bestaan er warme en koude netwerken. Wat is een netwerk en hoe bouw je het op? Wat kan je er allemaal mee doen en hoe kan je het onderhouden? Er zullen verschillende manieren van netwerken aan de orde komen. Instrumenten worden aangereikt om een goed netwerk op te bouwen. Aan het eind van de avond zal Willemijn Oppen als ervaringsdeskundige toelichten hoe zij het netwerken aanpakt, wat het haar heeft opgeleverd en welke deuren het voor haar heeft geopend.

Drs. Bud Bickes is onderwijssocioloog. Hij was werkzaam in voortgezet en wetenschappelijk onderwijs, was studentendecaan en richtte het loopbaancentrum LABEUR op aan de Erasmus universiteit waar hij thans hoofd van is. Hij geeft loopbaantrainingen, -gesprekken, werving&selectie, coaching.

Willemijn L. van Oppen-Stuyt is consultant Internationaal en tweetalig onderwijs in Nederland. Voorts is zij producer van educatieve en informatieve tv-programma s voor (lange afstands) onderwijs.

15b13b4.gif

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl