Gemeente Appingedam

12-4-2005 BEVOLKINGSONDERZOEK BORSTKANKER IN APPINGEDAM(18 april t/m 26 mei 2005)

Binnenkort start in Appingedam weer het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Noord-Nederland zal vanaf ca. 18 april tot ca. 26 mei weer voor het gemeentehuis aan de Wilhelminaweg 14 staan. Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar kunnen iedere twee jaar deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Dit betekent dat deze keer alle vrouwen geboren in 1930 t/m 1955 een persoonlijke uitnodiging met de post zullen ontvangen.

Goede opkomst in Appingedam
De vrouwen in Appingedam geven goed gehoor aan de oproep. Bij de vorige ronde twee jaar geleden, was er een opkomst van 84,7 %. Dit is ruim boven het landelijke gemiddelde van 78%. Een goede opkomst is belangrijk voor het onderzoek: juist door trouw elke twee jaar gehoor te geven aan de uitnodiging, kan een minimale verandering op de röntgenfoto's opgemerkt worden. Hierdoor kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden, waarmee de kans op genezing verhoogd wordt. Uit recent onderzoek is gebleken dat de sterfte aan borstkanker onder vrouwen tussen 50 - 75 jaar in de afgelopen 10 jaar met 20 % is afgenomen. Verwacht wordt dat dit percentage nog verder zal toenemen, als vrouwen massaal gehoor blijven geven aan de oproep.

Geen garantie
Het bevolkingsonderzoek kan echter geen garantie bieden. Helaas komt het een enkele keer voor dat een tumor niet te zien is op de röntgenfoto. Daarom blijft het belangrijk bij klachten of veranderingen aan de borst direct naar de huisarts te gaan.

Screenen op zaterdag
De Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker biedt de mogelijkheid om op een beperkt aantal zaterdagen deel te nemen aan het onderzoek. Voor Appingedam is die mogelijkheid op zaterdag 23 april. Een aantal vrouwen zal dus een uitnodiging ontvangen voor deze zaterdag.

Meest voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Ieder jaar worden er ruim 11.000 nieuwe gevallen geconstateerd. Dit betekent dat 1 op de 9 vrouwen in haar leven te maken krijgt met borstkanker. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek is te vinden op www.bbnn.nl