Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 032, 13 april 2005

Uitnodiging internationale workshop

WORKSHOP: MOETEN KIPPEN BUITEN KUNNEN LOPEN?

Moeten kippen buiten kunnen lopen? Daarover verschillen onderzoekers, pluimveehouders, milieudeskundigen, beleidsmakers en consumenten vaak van mening. Afwijkende standpunten over dierziekten zoals vogelpest, emissies van ammoniak, dierenwelzijn of ecologische duurzaamheid kunnen leiden tot verhitte maatschappelijke debatten. Om de tegenstellingen in kaart te brengen organiseert de Animal Sciences Group van Wageningen UR van 18 tot 20 april een internationale workshop met sprekers uit de pluimveepraktijk, maatschappelijke organisaties, het beleid en uit het wetenschappelijk onderzoek.

Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

Voedselveiligheid voor de mens, welzijn en gezondheid van hennen, een schoon milieu en maatschappelijke acceptatie staan centraal in de workshop in het Jonkerbosch Vergadercentrum in Nijmegen. Sprekers uit verschillende landen geven vanuit hun eigen achtergrond (onderzoek, beleid, praktijk, maatschappij) hun visie op een van de vier thema's die spelen bij het buiten houden van hennen. Zo zal een vertegenwoordiger van het ministerie van LNV spreken over de aspecten voedselveiligheid en beleid, de Europese dierenbescherming over welzijn van dieren, het controlebureau KAT uit Duitsland over de marktpositie van Freiland-eieren, meerdere partijen over de gezondheid van leghennen en de Gelderse Milieufederatie en Duitse onderzoekers over milieuaspecten.

Op maandag 18 april start de workshop met een excursie naar locaties met diverse houderijsystemen. Op 19 april komen de thema's dierenwelzijn en diergezondheid (ochtend) en milieuaspecten (middag aan bod). 20 april voedselveiligheid en gezondheid voor de mens (ochtend) en maatschappelijke vraagstukken (middag).