Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Vertrek 'Special Forces' naar Afghanistan

De hoofdmacht van de Nederlandse Special Forces (SF) vertrekt maandag 18 april vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan. Minister van Defensie Henk Kamp zal hierbij aanwezig zijn en de militairen voor hun vertrek toespreken. De eenheid neemt de komende maanden deel aan de 'Operatie Enduring Freedom' (OEF) in Afghanistan. De militairen leveren hiermee een bijdrage aan de wederopbouw van het land en aan de strijd tegen terrorisme.

De Nederlandse bijdrage aan de 'Operatie Enduring Freedom' bestaat uit 165 militairen van de Special Forces en een helikopterdetachement van 85 militairen. Het grootste deel van de Special Forces is afkomstig van het Korps Commandotroepen. Dit deel wordt aangevuld met speciale eenheden van het Korps Mariniers. Het helikopterdetachement ondersteunt de uitvoering van de taken in Afghanistan met Chinook transporthelikopters.

De Nederlandse regering heeft de Nederlandse deelname aan de 'Operatie Enduring Freedom' in Afghanistan op 25 februari jl. bekend gemaakt. De bijdrage is voor de duur van een jaar. Eerder leverde Nederland al een bijdrage aan de 'Operatie Enduring Freedom' met diverse marineschepen en F-16's.