Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF en MINBZ: Overdracht bruggen in Atjeh

De gevolmachtigd minister van Buitenlandse Zaken in Indonesië, de heer T. Kamper, draagt maandag 18 april 2005 brugmateriaal over aan de minister voor Publieke Werken, de heer D. Kirmanto in Atjeh. Hij doet dit in aanwezigheid van een geniedetachement van de Koninklijke Landmacht dat de verantwoording had voor onder meer het transport van een tiental bruggen in Indonesië.

De Tsunami die tweede kerstdag 2004 het gebied trof, heeft vrijwel alle bruggen en wegen langs de kust in de provincie Atjeh verwoest. Inmiddels heeft het Indonesische leger de bruggen provisorisch hersteld. Met het geschonken materiaal worden bruggen gebouwd die langere tijd gebruikt kunnen worden.

Het brugslagmateriaal is beschikbaar gesteld door de NAVO en lag geruime tijd in depot in Kroatië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangeboden dat Nederland zorg draagt voor het transport en de bouw van deze bruggen. Een verkenningsdetachement van de Koninklijke Landmacht heeft in de maand februari gedurende twee weken ter plaatse onderzocht hoe deze bruggen op de meest efficiënte wijze gebouwd kunnen worden. Uit deze verkenning is gebleken dat het Indonesische leger beschikt over voldoende capaciteit en ervaring om de bruggen zelf te bouwen.

Nadat het materiaal is overgedragen, zal het Indonesische leger zo spoedig mogelijk starten met de bouw. De totale kosten van vervoer en installatie bedragen 1,7 miljoen euro, waarvan de Britse regering een half miljoen euro betaalt. De rest wordt gefinancierd uit het Nederlandse noodhulpbudget.

In totaal heeft Nederland veertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan Indonesië en Sri Lanka. Dit geld is besteed via het Rode Kruis, de Verenigde Naties, de Samenwerkende Hulp Organisaties en andere ontwikkelingsorganisaties. De Nederlandse regering heeft verder toegezegd 200 miljoen euro vrij te maken voor de wederopbouw over een periode van vijf jaar. Dit geld zal in nauwe samenwerking met de overheid in Indonesië en Sri Lanka besteed worden, op basis van een behoefte-inventarisatie van wat nodig is door de getroffen landen zelf.