Ministerie van Buitenlandse Zaken

Van Ardenne bezoekt Zambia

Ministerie van Buitenlandse Zaken

15 april 2005

Persbericht

MINBZ: Van Ardenne bezoekt Zambia

Van 18 tot en met 20 april bezoekt minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking Zambia. Het bezoek zal in het teken staan van de ontwikkelingsrelatie die Nederland al 40 jaar heeft met Zambia. De aandacht gaat daarbij in het bijzonder uit naar ontwikkeling van de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en goed bestuur.

De Tsjechische onderminister voor Buitenlandse Zaken, Petr Kolar reist mee met Van Ardenne. De nieuwe EU-lidstaat Tsjechië is bezig met het ontwikkelen van een eigen ontwikkelingsbeleid, waarbij Nederland hen ondersteunt. Deze reis past daarbij en illlustreert het belang van harmonisatie en coordinatie van de ontwikkelingshulp door verschillende donoren: beter één gezamenlijke missie dan twee missies van overheden.

Samen met de Zambiaanse minister voor gezondheidszorg zal Van Ardenne een gezondheidscentrum bezoeken. Tijdens een bezoek aan het landbouwbedrijf van de Nederlander Willem Lublinkhof in Mazabuka zal de minister uitgebreid spreken met vertegenwoordigers uit de agrarische sector. De Nederlandse agrariër is als SNV'er naar Zambia gegaan, en geeft inmiddels leiding aan een landbouwbedrijf, waar nu 1440 Zambianen werken, die daarmee kunnen voorzien in het onderhoud van hun gezinnen.

In de gesprekken met ministers en de Zambiaanse president Mwanawasa zal naast de genoemde onderwerpen ook gesproken worden over het belang van goed bestuur en het bestrijden van corruptie.