---


---

Overdracht brugmaterieel in Atjeh

14-4-2005 23:58:00

De gevolmachtigd minister van Buitenlandse Zaken in Indonesië, de heer T. Kamper, draagt maandag (18 april) brugmateriaal over aan de minister voor Publieke Werken, de heer D. Kirmanto in Atjeh. Dit gebeurt in aanwezigheid van een geniedetachement van de Koninklijke Landmacht dat de verantwoording had voor onder meer het transport van een tiental bruggen in Indonesië.

De tsunami die op Tweede Kerstdag vorig jaar het gebied trof, verwoestte vrijwel alle bruggen en wegen langs de kust in de provincie Atjeh. Inmiddels heeft het Indonesische leger de bruggen provisorisch hersteld. Met het geschonken materiaal kunnen nieuwe bruggen worden gebouwd.

Het brugslagmateriaal is beschikbaar gesteld door de NAVO en lag geruime tijd in depot in Kroatië. Nederland zorg draagt voor het transport en de bouw van de bruggen. Een verkenningsdetachement van de Koninklijke Landmacht onderzocht onlangs hoe deze bruggen op de meest efficiënte wijze gebouwd kunnen worden. Daaruit bleek dat het Indonesische leger beschikt over voldoende capaciteit en ervaring om dat zelf de doen.

Na overdracht van het materiaal start het Indonesische leger zo spoedig mogelijk met de bouw. De totale kosten van vervoer en installatie bedragen 1,7 miljoen euro, waarvan de Britse regering een half miljoen euro betaalt. De rest financiert Nederland uit het noodhulpbudget.

In totaal heeft Nederland veertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan Indonesië en Sri Lanka. Dit geld is besteed via het Rode Kruis, de Verenigde Naties, de Samenwerkende Hulporganisaties en andere ontwikkelingsorganisaties. De Nederlandse regering zegde verder toe tweehonderd miljoen euro vrij te maken voor de wederopbouw over een periode van vijf jaar. Het bedrag wordt in nauw overleg met de overheid in Indonesië en Sri Lanka besteed.