Gemeente Rotterdam

Nr. 63
april 2005

Persbericht

Wethouder van den Anker geeft startsein voor nieuwe aanpak Hoogvliet verbetert leefomgeving jongeren

Om probleemgedrag bij kinderen en jongeren te voorkomen, introduceert de deelgemeente Hoogvliet binnenkort de Communities that care (CtC) methodiek. Een preventieve aanpak om jongerenproblematiek tegen te gaan door in een zo vroeg mogelijk stadium een goed leefklimaat te creëren voor kinderen. Wethouder Veiligheid en Volksgezondheid van Rotterdam, Marianne van den Anker en portefeuillehouder Marianne van der Ham van deelgemeente Hoogvliet ondertekenen 18 april een inspanningsverplichting om aan de slag te gaan met deze methode.

Deelgemeente Hoogvliet organiseert maandagavond 18 april 'Hoogvliet Jong Veilig & Gezond', een jongerenmanifestatie in het Einstein Lyceum (Middenbaan-Zuid 71 -73, aanvang 19.00 uur). Het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is één van de onderdelen uit het avondvullende programma. Tussen muziekoptredens door discussieert de Hoogvlietse jeugd met jongerenwerkers en andere professionals over onder andere hoe veilig Hoogvliet is voor jongeren. Ook vindt er een paneldebat plaats over gezondheid en bewegen.

Minder risico meer bescherming
Het idee achter de preventiestrategie CtC is dat jongeren sociale, stabiele volwassenen kunnen worden, als ze maar opgroeien in een omgeving waar zij niet worden blootgesteld aan risicofactoren, waar zij gezonde opvattingen en duidelijke normen meekrijgen en waar zij binding hebben met familie, wijk en school. Centraal bij de CtC-methodiek staat het tegengaan van veelvoorkomend probleemgedrag zoals geweld, alcohol- en drugsgebruik, schooluitval en tienerzwangerschappen. Om deze vormen van probleemgedrag onder jongeren te voorkomen, wordt ingezet op het verminderen van risicofactoren en het versterken van beschermende factoren binnen het gezin, op school en in de wijk.

Pilot Oude Noorden
De wijk het Oude Noorden in Rotterdam is Hoogvliet voorgegaan. In 1999 was het Oude Noorden één van de vier pilotlocaties in Nederland waar een zogenaamd preventieteam volgens de methodiek van Communities that Care aan de slag ging met financiering door het rijk. In samenwerking met Programmabureau Veilig van de gemeente Rotterdam is het nu de beurt aan Hoogvliet.

noot voor de redactie/