FNV

Hoveniersstaking verplaatst naar 't noorden en oosten

Na een week lang gestaakt te hebben overhandigen de hoveniers in het zuiden van het land dit weekeinde het stokje aan de hoveniers in het noorden en oosten. Afgelopen maandag startten de hoveniers met een driedaagse staking in het zuiden.
De hoveniers in het zuiden zouden oorspronkelijk drie dagen staken. Woensdag werd echter besloten de actie door te zetten en ook donderdag, vrijdag en zaterdag het werk neer te leggen. Dat de stakers het serieus menen, blijkt uit het feit dat er nauwelijks verloop zit in het aantal stakers.

Vanaf maandag 18 april zullen hoveniers in het noorden en het oosten van het land het werk voor minimaal drie dagen neerleggen. De hoveniers staken voor een betere cao.

Ondanks de grote actiebereidheid onder de hoveniers en het gebrek aan draagvlak voor het in februari met het CNV bereikte cao-akkoord houden de werkgevers zich tot nu toe muisstil. FNV Bondgenoten is bereid met de werkgevers te praten over een betere cao. Maar voor de werkgevers is een succesvolle staking van een week blijkbaar nog niet lang genoeg om het gesprek met de vakbond weer aan te gaan.

De eisen waarmee de werkgevers volgens FNV Bondgenoten akkoord dienen te gaan betreffen onder andere een loonsverhoging van 1,25 procent per
1 maart en een eerlijke verdeling tussen werkgever en werknemer van het risico van slecht weer. De werkgevers hebben in hun eindbod slechts een eenmalige uitkering van 125 euro bruto voorgesteld.

Het belangrijkste knelpunt voor FNV Bondgenoten is echter de nieuwe regeling bij slecht weer. Bestuurder Lutz Kressin: 'Het risico bij slecht weer wordt bijna alleen bij de werknemers gelegd. Hoveniers zijn afhankelijk van het weer, maar slecht weer is een bedrijfsrisico. Het mag niet zo zijn dat de werknemers hier alleen voor opdraaien.'

Werkgevers willen dat werknemers in de zomer 120 uur extra gaan werken. Hiervoor ontvangen zij in de zomerperiode geen extra salaris, dit wordt volgens de werkgevers gecompenseerd door dagen in de winter waarop niet gewerkt kan worden.