Gemeente Deventer

Week 15, 15 april 2005

Minister dekker bekrachtigt uitvoering toekomstplannen naoorlogse wijken

In bijzijn van minister S.M. Dekker zetten de gemeente Deventer en woningbouwcorporaties Rentré Wonen, Woonunie en Hanzewonen maandag 18 april de handtekening onder een uitvoeringsovereenkomst voor de Rivierenwijk en Keizerslanden.

In het contract staan de concrete afspraken die de gemeente en de woningbouwcorporaties hebben gemaakt over de toekomst van beide naoorlogse wijken. De binnenkort vast te stellen ontwikkelingsvisies voor Rivierenwijk en Wijk 4 (De Kroon van Deventer) vormen de basis voor deze afspraken. Het contract gaat over de periode 2005 tot 2010. De Rivierenwijk en Keizerslanden behoren tot de 56 prioritaire wijken zoals het ministerie van VROM heeft aangegeven.

Rivierenwijk

De herstructurering gaat niet alleen over sloop en nieuwbouw. Door te investeren in (sociale) voorzieningen en activiteiten krijgt de Rivierenwijk een aantrekkelijk leefmilieu en verbetert de leefbaarheid. Daarbij besteden Rentré Wonen en de gemeente veel aandacht aan bewonersparticipatie om ervoor te zorgen dat de wensen van bewoners terugkomen in de plannen. De herstructurering omvat onder meer de aanpak van de barrière Amstellaan.

De gemeente heeft twaalf miljoen euro gereserveerd voor de herinrichting van de Amstellaan, inclusief geluidwerende voorzieningen. Belangrijk is de komst van een veilige langzaamverkeertunnel onder de Amstellaan, ter hoogte van de Waalstraat. De hoofdontsluiting van de wijk komt bij de Maasstraat. De Deltalaan en Oude Bathmenseweg worden verkeersluwer.

Nieuw wijkvoorzieningencentrum

Op de Deltalocatie komt een nieuw wijkvoorzieningencentrum. Hierin komt een school plus extra voorzieningen. Welke voorzieningen er precies komen, is nu nog niet bekend maar te denken valt aan kinderopvang, een speel-o-theek of bijvoorbeeld een spreekkamer voor een wijkarts. In de wijk wordt ook gewerkt aan zorgvoorzieningen voor ouderen. De woningen van Rentré Wonen worden voor een deel gerenoveerd, gesloopt en vervangen door nieuwe woningen.

Keizerslanden

In Keizerslanden zijn de afspraken vooral gericht op de buurten Oranjekwartier, Landsherenkwartier en Tuindorp-Zuid. In het Oranjekwartier komt eerst het accent te liggen op het sociale programma. De komende maanden wordt besloten waar het sociale programma zich op richt en op welke wijze de bewoners worden betrokken. Afgezien van de renovatie van de cyclusflats aan het Wezenland zijn fysieke ingrepen de komende jaren in het Oranjekwartier nog niet aan de orde. Wel wordt een masterplan voor deze buurt opgesteld. Bovendien zullen enkele lopende projecten worden gerealiseerd (Panta Rhei school, Klooster, wijkvoorzieningencentrum). Prioriteit heeft het bevorderen van sociale samenhang.

Landsherenkwartier

In de ontwikkelingsvisie âDe Kroon van Deventerâ staat een duidelijke analyse van de sterke en zwakke punten van Landsherenkwartier. Partijen zijn overeengekomen dat de fysieke aanpak van Landsherenkwartier daadwerkelijk start in 2007. De ingrepen in de buurt starten dus nu in 2007 in plaats van, zoals eerder aangekondigd, in 2010. De inzet op de sociale doelen wordt geïntensiveerd en voor de zomer gezamenlijk aangepakt waarbij een relatie wordt gelegd met de voorgenomen fysieke aanpak. Hanzewonen en Woonunie maken dit jaar een masterplan voor de fysieke aanpak van de buurt.

Tuindorp-Zuid

De winkels en het woningenblok aan het Mariënburghplein blijven in tegenstelling tot eerdere plannen alsnog gehandhaafd. In gezamenlijkheid is de conclusie getrokken dat de huidige winkelstrip in combinatie met de kerk bijzonder is voor de wijk. Alleen een verkeerskundige aanleiding is onvoldoende om de karakteristieke panden te slopen. De eengezinswoningen en duplexwoningen achter de winkels worden volgens plan gesloopt. Hiervoor komen minder woningen terug. Hanzewonen start zo spoedig mogelijk met fysieke ingrepen.

Programma bezoek minister S.M. Dekker 18 april

14.30 uur Herstructurering Keizerslanden

locatie: Elegast, Van Blankenheimstraat 17

Ontvangst door wethouder Ina Adema (5 minuten)


* Bewoners vertellen (10 minuten)


* Ondertekening contract door Hanzewonen, Woonunie en Rentré Wonen


* Gesprek met bewoners

15.15 uur Vertrek naar de Raambuurt

Locatie: Het Kunstenlab, Laboratoriumplein 3, 7411 CH Deventer

15.30 uur Bewonersfeest in de Raambuurt


* Minister verricht de openingshandeling voor de Raambuurt


* Bewoners leiden de minister rond door de geherstructureerde Raambuurt

16.25 uur Vertrek naar de Rivierenwijk

Locatie: Wijkinformatiecentrum Rivierenwijk Spuistraat 133-135, 7417 WX Deventer

16.30 uur Herstructurering Rivierenwijk


* Ontvangst door Rinie Teuben (5 minuten)


* Ondertekening contracten, inclusief mede-ondertekening bewoners


* Bewoner Harry Brinkerink vertelt (5 minuten)


* Bewoners leiden de minister langs het buurtmuseum


* Borreltje met een hapje

Publicatiedatum: 15-4-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 15 april 2005