Vlaamse overheid

"Onze Vlaamse Kust biedt méér dan zon, zee en zand"

Op initiatief van Vlaams minister van Toerisme, Geert BOURGEOIS, stemde de Vlaamse Regering in met een besluit dat vorm geeft aan een derde Kustactieplan (2005-2009). Meteen trekt de Vlaamse overheid de krijtlijnen voor de verdere ontwikkeling en ondersteuning van het kusttoerisme. Het nieuwe Kustactieplan legt de klemtoon op het structurele en duurzame karakter van de investeringen, zet meer dan ooit in op de samenwerking van alle toeristische actoren én wil duidelijk focussen op de economische meerwaarde van het Kustactieplan.

In 1996 besliste de Vlaamse Regering voor het eerst om een apart budget uit te trekken voor investeringen die te maken hebben met het kusttoerisme. Het eerste Kustactieplan (1997-2002) trok een spoor van investeringen in individuele, grootschalige attracties aan de Vlaamse Kust (Fort Napoleon, Earth Explorer, Bakkerijmuseum, .). Het tweede Kustactieplan (2000-2004) ondersteunde projecten en acties gericht op het geheel van de Kust en gaf aandacht aan een grote variëteit van thema's en projecten (een nieuwe promotiestrategie, toegankelijkheid, cultuur, natuur, fietsrecreatie, .).

2.022.000 euro voor een plan met nieuwe accenten

Het nieuwe Kustactieplan (2005-2009) beschikt dit jaar over een budget van 2.022.000 euro en bouwt op vijf duidelijk onderscheiden beleidslijnen:


1. Het Agentschap Toerisme Vlaanderen krijgt voor het eerst een centrale opdracht bij de opvolging van het Kustactieplan. Minister Bourgeois wil zo overheidsexpertise verder versterken en integreren met het oog op een permanente ondersteuning van het kusttoerisme.


2. De regelgeving voor de aanwending van de beschikbare subsidies wordt verder geobjectiveerd. Een onafhankelijke, multidisciplinair samengestelde jury zal de ingediende projecten beoordelen.


3. Samenwerking wordt het leidmotief. Minister Bourgeois zal een stuurgroep installeren die het Kustactieplan voortdurend begeleidt. Daarin, naast de betrokkenheid van Toerisme Vlaanderen, ook de aanwezigheid van Westtoer, het West-Vlaams provinciebedrijf voor toerisme, een vertegenwoordiging van de kustgemeenten én de deelname van de private toeristische kustactoren.


4. Er wordt uitdrukkelijk gekozen voor het realiseren van coördinatie en integratie, voor middellange en langetermijnvisies, voor synergie en voor de verankering van de beleidsinitiatieven. Ad hoc- of losse projecten worden vermeden.


5. Het Kustactieplan wil vraagverbredend werken ten aanzien van - in hoofdzaak - het verblijfstoerisme, met een duidelijke focus op de invulling van de economische meerwaarde. In het bijzonder gaat ook aandacht naar de noodzakelijke rendabiliteitverhoging bij de private toeristische partners.
Deze beleidslijnen zijn het resultaat van uitgebreid en diepgaand overleg dat minister Bourgeois de voorbije maanden voerde met, onder meer, Toerisme Vlaanderen, Westtoer a.p.b. en de kustburgemeesters. Minister Bourgeois had ook uitgebreid overleg met de vertegenwoordigers van de private toeristische kustactoren, met aanwezigheid van HoReCa Vlaanderen, Campingfederatie-CKVB, CIB-Kust, Kustattracties, UNIZO en VOKA.

Duidelijke criteria voor kandidaat-projecten

Het nieuwe Kustactieplan werkt verder op het Strategisch Beleidsplan voor Toerisme en Recreatie aan de Kust, dat in 2002 door Westtoer en Toerisme Vlaanderen werd uitgetekend. Aanvullend bepaalde de Vlaamse Regering de selectiecriteria om de projecten te selecteren en de beschikbare middelen te verdelen.

Kandidaat-projecten worden getoetst aan volgende criteria:


1. Structuurbepalend en integrerend zijn (middellange en lange termijn, synergie-opbouwend, hefboomimpact, bovenlokaal belang, .)


2. De toeristische bestemming Vlaamse Kust consequent herpositioneren
(verruimen van zon, zee en zand, kwaliteitsverhoging toeristische infrastructuur, verdere uitbouw van recreatiemogelijkheden, .)


3. Kwaliteitsversterkend zijn, met name inzake belevingswaarde
(kwaliteitszorg op niveau van secundair aanbod, seizoensgebondenheid doorbreken, marktverruimend werken, .)


4. Samenwerking stimuleren
(bevorderen netwerking en poolvorming, onderbouwen professionalisering, vorming, .)


5. Kostenefficiënt zijn
(niet marktverstorend werken, input middelen en mankracht versus output van duurzaam resultaat, .)


6. Steunen op een kwaliteitsbeeld van de projectindiener (periode van projectuitvoering, eigen middelen, criteria voor evaluatie, .)

Een onafhankelijke jury adviseert; een stuurgroep volgt op

Minister van Toerisme, Geert Bourgeois, nam het initiatief tot een stevige vernieuwing van de werkmethode die bij het uittekenen van het nieuwe Kustactieplan wordt gevolgd.

Enkele belangrijke accenten hierbij:


1. Wie kan projecten indienen?
Er komt een jaarlijkse publieke oproep tot projectindieners. Komen in aanmerking: overheden (gemeenten, provincies, gemeente- en provinciebedrijven, .), private rechtspersonen of een specifieke groep van begunstigden (bv. met selectie via een wedstrijdformule).

Het 3de Kustactieplan richt zich als vanzelfsprekend in eerste orde op de 10 kustgemeenten, maar ook een uitbreiding naar het onmiddellijke hinterland is mogelijk. Voorwaarde is evenwel dat het voorgestelde project in onmiddellijke relatie staat met het kusttoerisme en er ook een versterkende troef voor is.


2. Wie selecteert projecten?
Minister Bourgeois stelt een onafhankelijke jury samen van 8 deskundigen, ieder met een specifieke ervaring binnen het (kust)toerisme (kwaliteitszorg, strategische planning, marketing, bedrijfsanalyse, cultuur, consumenten, erfgoed, natuur, .).


3. Opvolging van de projecten?
Nieuw is dat de uitvoering van het Kustactieplan zal worden opgevolgd en begeleid door een Stuurgroep. Deze stuurgroep moet waken over de integratie van de verschillende projecten, geeft de minister advies inzake de bijsturing van de projecten en verzekert mee de controle op de functionele, financiële en communicatieve verantwoording die de projectindieners halfjaarlijks moeten neerleggen.

Naast het Agentschap Toerisme Vlaanderen, zijn ook Westtoer, de kustgemeenten én de private toeristische actoren in de stuurgroep vertegenwoordigd.

Villa Maritza in Oostende wordt Huis van/voor het Kusttoerisme

Minister Bourgeois nam tegelijk ook de optie om voor het ganse Kustactieplan één fysiek aanspreekpunt te creëren. In Oostende komt er een 'Huis van én voor het Kusttoerisme'. Centrale spil van alle Kustactieplanwerk wordt Villa Maritza op de Albert I-promenade (vlakbij het Casino-Kursaal).

Het Agentschap Toerisme Vlaanderen is sinds jaren eigenaar van het gebouw, dat thans - behalve de gekende restaurantuitbating op het gelijkvloers - er eigenlijk ongebruikt bij ligt. Toerisme Vlaanderen plant met eigen middelen op korte termijn de nodige restauratie- en kantoorinrichtingwerken zodat, op de 2de en 3de verdieping, de nodige vergader- en kantoorruimte vrijkomt.

Het Oostendse Villa Maritza wordt binnenkort dus niet alleen het centrale ankerpunt voor het Kustactieplan; Toerisme Vlaanderen zal er ook een herkenbaar antennepunt krijgen voor haar algemene werking in de kustregio (bijvoorbeeld voor de inspecteurs van hotels, campings, .). Op termijn wil minister Bourgeois van Villa Maritza ook een één-loket-huis maken voor de afhandeling van de toeristische dossiers van de kustregio.

Klaar voor nieuwe uitdagingen

Het nieuwe Kustactieplan zet het toeristische bedrijf aan onze Vlaamse Kust op scherp voor nieuwe uitdagingen. De decennialang uitgebouwde activiteiten rond zon, zee en zand moeten verder worden bijgestuurd in functie van de toeristisch-recreatieve vraag die snel nieuwe sporen kiest. Toerisme is een sterk concurrentiële markt, waar het knokken is om aandacht van de toerist.

De Vlaamse Kust is én blijft overduidelijk de nummer één als verblijfstoeristische, maar tevens dagtoeristische bestemming van vooral Vlamingen en Brusselaars. Voor de Kustregio is het toerisme veruit de belangrijkste economische activiteit. Het versterken van de tewerkstelling moet hand in hand gaan met aandacht voor het versterken van de kwaliteitsbeleving van de toerist. Het nieuwe Kustactieplan is in dit kader een bijzonder belangrijke hefboom.

Wanneer komt wat?

De Vlaamse Regering keurde de procedure goed voor subsidieverlening voor projecten in het kader van het derde Kustactieplan. Het Besluit van de Vlaamse Regering gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Minister Bourgeois verwacht begin juni een openbare oproep voor kandidaat-projectindieners te kunnen lanceren. Geïnteresseerden hebben dan tot begin september de tijd om hun project neer te leggen. In oktober volgt de jurering die minister Bourgeois moet toelaten in november e.k. de projecten 2005 definitief vast te leggen.

Van bijzonder belang

De verdere ontwikkeling van het kusttoerisme kan enkel maar een positief effect hebben op de tewerkstelling. De kustregio kan deze impuls overigens bijzonder goed gebruiken. Minister Bourgeois is dan ook van mening dat de vele, soms nog diffuus verspreidde, spelers in het kusttoerisme er alle belang bij hebben om het draagvlak voor toerisme, ook aan de Vlaamse Kust, tegelijk te verbreden en verankeren. Dit houdt in dat niet alleen de verticale integratie, maar ook de horizontale integratie van het toeristische beleid de nodige aandacht en kansen krijgt.

Precies vanuit de ervaring als groeisector én het belang voor de tewerkstelling verdient de Vlaamse Kust de volle aandacht van de Vlaamse overheid. Met het derde Kustactieplan tekent minister Bourgeois, en met hem de voltallige Vlaamse Regering, alvast voor een bijzonder duidelijk engagement.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 00
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be