Gemeente Gouda


oude begraafplaats: levend monument (14/04/05)

In de wijk Korte Akkeren aan het eind van de Prins Hendrikstraat ligt de Oude Begraafplaats. Een prachtig gemeentelijk monument en recent geheel opgeknapt. Over dit monument is al eerder een boek uitgebracht: Levend Monument. Dit boek is nu opnieuw uitgegeven en het eerste exemplaar is vandaag door Roland van Schelven (Wethouder Monumentenzorg) overhandigd aan De Stichting Oude Begraafplaats en de auteurs.

Van Schelven: De Oude Begraafplaats is een prachtig stil plekje in Gouda. Een plek die het waard is om gekoesterd en beschermd te worden. Een standpunt van de stichting Oude Begraafplaats waar ik het zeker mee eens ben. Zij hebben zich sterk gemaakt om de Oude Begraafplaats als gemeentelijk monument op de kaart te zetten en zetten zich nog steeds in voor behoud van dit stukje cultuurhistorie in Korte Akkeren. Als dank voor hun inspanningen, geeft de gemeente Gouda samen met de stichting dit boek opnieuw uit. Om aan een groter publiek deze mooie plek bekend te maken. Van Schelven benadrukt dit: Ik nodig iedereen uit deze unieke locatie eens met eigen ogen te komen bekijken.

Het fotoboek Levend monument is een combinatie van fotos van Anke Ligterink en teksten van Inez Meter. Anke Ligteringen is geïnspireerd door de combinatie van wilde flora en oude grafmonumenten. Inez Meter brengt in kernachtige teksten haar visie in woorden tot uitdrukking. De fotos dateren uit de periode 1992 tot 1994. Het is een tweede druk, mede mogelijk gemaakt door de gemeente en het boek is te koop bij de Goudse boekhandels, de Historische Vereniging Die Goude en de Stichting Oude Begraafplaats.
Footer