Staatsbosbeheer

18 april 2005

Op zaterdag 16 april heeft in Zeewolde de landelijke finale plaatsgevonden van de wedstrijd Natuurtalent gezocht. Zes finalisten streden om de hoofdprijs: een opleidingsplaats bij Staatsbosbeheer in Flevoland, Overijssel of Gelderland in het leerlingstelsel van Helicon Opleidingen.

De finalisten hebben zaterdag gestreden op vier belangrijke onderdelen van het werk in bos- en natuurterreinen zoals het gebruik van machines en dierenkennis. Ook zijn er gesprekken gevoerd. Na deze beproevingen is Harmen Warners (21 jaar) uit Sleen als beste kandidaat eruit gekomen. Hij heeft aan het eind van de dag een uit hout gebeitelde uil in ontvangst mogen nemen, uit handen van Piet Winterman, regiodirecteur Staatsbosbeheer Oost. De uil staat symbool voor de gewonnen opleidingsplaats. De overige vijf finalisten krijgen op 3 mei een VIP-excursie in natuurgebied de Oostvaardersplassen aangeboden.

Zaterdagochtend vanaf half tien werden de finalisten ontvangen in Zeewolde aan de schuur van Staatsbosbeheer aan de Groenewoudseweg. Om tien uur zijn ze in de regen aan de opdrachten en gesprekken begonnen die roulerend werden uitgevoerd. Na de ochtend werd het droog. De hele wedstrijd is in ontspannen sfeer verlopen. Het was ook voor de organisatoren een leerzame dag, zo heeft boswachter André Wels nog een aantal ludieke ideeën overgehouden aan de opdracht waarbij de kandidaten een kabouterpad moesten uitzetten in het bos.

De wedstrijd Natuurtalent gezocht is een initiatief van Staatsbosbeheer en Helicon Opleidingen bedoelt om het werk in bos en natuur te promoten. Deze wedstrijd is gekoppeld aan de 10de editie van de Doe & Kijkdag bij Staatsbosbeheer op tweede paasdag. In Almere vond toen de eerste wedstrijdronde plaats. Uit de 16 deelnemers toen zijn 6 finalisten gekozen. De gewonnen opleidingsplaats biedt geen baangarantie.