FNV

Protest bij GE Advanced Materials leidt tot resultaat

Bij General Electric Advanced Materials in Bergen op Zoom is "na lang zweten" een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao bereikt. De vakbondsleden spreken zich woensdag in twee vergaderingen over de inhoud uit.
"Het wordt best spannend", verwacht vakbondsbestuurder Liliane Schoone. "Dit resultaat is niet op alle onderdelen wat we gewenst hadden. Het loonbod is te mager." In een cao voor twee jaar zijn de loonsverhogingen 1 procent per 1 januari 2005 en 1,25 procent per 1 januari 2006.

Maar op alle andere punten heeft het protest van afgelopen vrijdag de werkgever in beweging gebracht. Zo bouwt het bedrijf de pensioenregeling om. Het uitgangspunt van de vakbonden is dat werknemers bij 62 jaar kunnen blijven stoppen met werken. Bovendien gaat de cao voorzien in een levensloopregeling.

Verder zijn afspraken gemaakt over kinderopvang en aanvulling van het loon in het tweede ziektewetjaar.

De verslechteringsvoorstellen om seniorendagen te schrappen en drie atv-dagen in te houden voor training zijn van tafel gehaald.

Vrijdag gingen werknemers nog in een demonstratieve tocht over het bedrijfsterrein om de directie een petitie aan te bieden. Twee dagen daarvoor was FNV Bondgenoten - onder druk van acties - uitgenodigd om opnieuw te onderhandelen.

Voor woensdag waren al twee driekwartsvergaderingen belegd. In deze bijeenkomsten besluiten vakbondsleden bij driekwart meerderheid of ze gaan staken. Nu staat het onderhandelingsresultaat op de agenda.

De kaderleden bij GE Advanced Materials - producent van halffabrikaten voor de plasticindustrie met zestienhonderd werknemers - brachten een week geleden in drie vergaderingen een motie in stemming. Daaruit bleek dat de leden de aanvankelijke voorstellen van de werkgever niet pikten. Ze eisten dat de directie voor 22 april zou ingaan op de vakbondseisen en vroegen de vakbonden acties voor te bereiden.

Hieronder kunnen de leden van FNV Bondgenoten bij GE Advanced Materials het laatste pamflet ophalen.
Attachments:
onderhandelingsresultaat GE AM.doc