Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 12 april 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Evaluatie oefening rampenstaf 10 maart 2005 (2005/6772) Op 10 maart heeft de gemeentelijke rampenstaf een rampoefening gehouden. Het oefenscenario betrof een gefingeerde aanvaring op het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Henry Dunant (boot van het Rode Kruis) en een vrachtschip met een lading vloeibare ammoniak. De rampenstaf (bestaande uit het gemeentelijk beleidsteam (GBT) en het gemeentelijk coördinatieteam) kreeg te maken met de processen "voorlichten en informeren", "opvangen en verzorgen" "uitvaartverzorging", "registreren van slachtoffers", "milieuzorg" en "nazorg". Uit de evaluatie onder de deelnemers aan de oefening, kwam naar voren dat toekomstige oefeningen anders opgezet zouden moeten worden, de rol ondersteuning van het GBT verbeterd moet worden en de nieuwe organisatiestructuur bij rampen onduidelijkheden bevat.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Jaarverslag Leerplicht 2002-2003 en 2003-2004(2005/5465) Volgens artikel 25 van de Leerplichtwet 1969 is de Gemeente verplicht een jaarverslag aan te bieden namens het College aan de Raad. Het leerplichtverslag bevat een weergave van het gevoerde beleid over de afgelopen schooljaren en de actiepunten voor het schooljaar 2004-2005. Het college neemt hiervan kennis en biedt het aan de commissie SOC aan op 07-04-2005 en legt het tevens ter inzage voor aan de raad.

College honoreert subsidieaanvraag Literair Open Podium (2005/677) Het college van B&W heeft de subsidieaanvraag van de Stichting Bibliotheek Nieuwegein gehonoreerd: vier avonden in 2005 in de centrale bibliotheek waar dichters en schrijvers uit hun werk kunnen voordragen, al of niet ondersteund door muziek, beeld of toneel. De zaal heeft een actieve rol bij voordracht en beoordeling van de optredende kunstenaars. De avonden worden door de bibliotheek Nieuwegein georganiseerd in samenspraak en afstemming met de Stichting BeeldSpraak en het Cafestival. De avonden zijn gericht op jongeren en volwassenen met literaire belangstelling. De bibliotheek hoopt met dit initiatief een start te maken met een structureel aanbod voor een actief literair klimaat in Nieuwegein en daarmee een bijdrage te leveren aan de (culturele) levendigheid in Nieuwegein.

Regionalisering RMC-registratie en Actieplan RMC 2004-2005 en 2005-2006(2005/7812) De regionalisering van de Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC)-registratie is binnen de regio Utrecht Zuid een lang lopende wens van de deelnemende gemeenten Nieuwegein, Houten, Ijsselstein, Lopik en Vianen. Doel is te komen tot een implementatie van een professionele en uniforme registratie van de boven leerplichtige leerlingen in de leeftijd van 18 - 23 jaar. Nieuwegein is daarbij aangewezen door de regio Utrecht-Zuid als gemeente die deze taak gaat uitvoeren. Voorgesteld wordt ingaande het schooljaar 2005/2006 de RMC-registratie te centraliseren en onder te brengen bij de gemeente Nieuwegein. In het actieplan RMC wordt voortgeborduurd op speerpunten uit het actieplan 2003-2004 die nog volop in ontwikkeling zijn en de implementatie van trajectbegeleiding en tijdelijke opvang voorziening vroegtijdige schoolverlaters.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Artikel 42 brief Leefbaar Nieuwegein over planschade Frans Halshage (2005/4525) De fractie Leefbaar Nieuwegein heeft een brief aan het college gestuurd waarin zij haar verbazing uitspreekt over de afwijzing van de planschade aan de bewoners van de Frans Halshage voor de dakopbouwen aan de Govert Flinchkage 2 t/m 52. In de beantwoording van de brief licht het college de gevolgde procedure én het gevolgde informatietraject toe.

Vrijstellingsverzoek ING Bank (2005/6783)
De ING Bank heeft een vrijstellingsverzoek ingediend om tijdens de verbouw van de ING Bank aan de Bankstede 1, zowel de kantoor -als de baliefuncties tijdelijk te kunnen voortzetten in een kantoorunit naast de Tinnegietersstede 22. Tijdens de verbouw is het door gebrek aan ruimte niet mogelijk beide functies aan de Bankstede uit te oefenen. Het college heeft besloten het vrijstellingsverzoek twee weken ter inzage te leggen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Herontwikkeling gemeentewerf, upgrading aanbiedstation (2005/6236) In juli 2002 heeft het college besloten om de mogelijkheden tot herontwikkeling van de gemeentewerf nader te onderzoeken. Tevens was er een beleidsvoornemen om het aanbiedstation te 'upgraden'. In de tussentijd is er onder andere een functioneel ruimtelijk programma van eisen opgesteld. Gebleken is dat, voordat de herontwikkeling van de gemeentewerf van start kan gaan, een aantal nu nog openstaande vragen beantwoord moeten worden. Aangezien het onwenselijk is om het upgraden van het aanbiedstation nog langer uit te stellen, wordt hier al mee gestart. Het doel van de upgrading is het aanbiedstation voor gebruikers en medewerkers gebruikersvriendelijker en veiliger in te richten. Tevens verbetert daarmee de milieuprestatie en komt het de uitstraling van het aanbiedstation ten goede.

Regionale Activiteiten Agenda Milieu (2005/7673)
Het college heeft besloten om invulling te geven aan regionale samenwerking op het gebied van milieu via het instrument Regionale Activiteiten Agenda Milieu (RAAM). Dit houdt in dat Nieuwegein met een aantal regiogemeenten en de provincie Utrecht gaat samenwerken aan inhoudelijke projecten op milieugebied. Om deze samenwerking te doen slagen is een RAAM-overeenkomst opgesteld. Wethouder Corrie van Rooijen van Milieu ondertekent deze overeenkomst namens de gemeente Nieuwegein. De ondertekening wordt georganiseerd door de provincie Utrecht en de samenwerkende gemeenten. De datum van de ondertekening is nog niet bekend.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Geen vergunning voor bouw schuurtje(2005/6255)
In juli 2002 heeft de bewoner van de Leeuwerik 9 gemeld dat hij in zijn achtertuin een schuurtje aan het bouwen was. In augustus 2002 heeft het college een akkoordverklaringmelding afgegeven. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend. De bezwaarmaker vond dat deze akkoordverklaring niet afgegeven had mogen worden omdat er pas melding van het bouwwerk werd gemaakt nadat de bouw was gestart. In maart 2003 heeft het college dit bezwaarschrift gegrond verklaard en de akkoordverklaring melding ingetrokken. Vervolgens heeft de bewoner tegen deze beslissing een beroep ingesteld bij de rechtbank Utrecht. De rechtbank heeft in mei 2004 het beroep ongegrond verklaard en aangegeven dat de bewoner voor zijn schuurtje, indien mogelijk, een bouwvergunning kan aanvragen. Het college heeft echter besloten niet mee te willen werken aan het opstarten van de benodigde vrijstellingsprocedure en dus ook niet in te stemmen met de bouwvergunning.

Aanvraag voor dubbelzijdige lichtreclame geweigerd (2005/6780) Het college heeft een aanvraag voor een bouwvergunning voor het aanbrengen van een dubbelzijdige lichtreclame aan de zijgevel van het pand Duetlaan 1-3 geweigerd omdat die het niet voldoen aan redelijke eisen van welstand. Het college heeft het advies van de Welstandscommissie overgenomen.

Actualisatie Personeelontwikkelingssysteem (2005/6795) De bestaande nota Personeel Ontwikkelings Systeem (POS) is bekeken en aangepast of aangevuld met recente ontwikkelingen. Het personeelontwikkelingssysteem is een middel dat de gemeente als werkgever gebruikt om de ontwikkeling van individuele werknemers planmatig te begeleiden. De gesprekken die medewerker en leidinggevende daartoe voeren, gaan onder meer over de volgende zaken: informatie-uitwisseling, communicatieverbetering, stimuleren ontwikkeling medewerkers, opleiding, bevordering en (eventueel) vast dienstverband. Het college heeft de geactualiseerde versie van de nota POS in principe vastgesteld. Deze wordt nu ter instemming gestuurd naar het Georganiseerd Overleg. Ook gaat de nota ter kennisname naar de Ondernemingsraad. Daarna stelt het college de aangepaste versie van de nota POS definitief vast.

Accommodatienota (2005/6942)
Er is geconstateerd dat binnen de gemeente geen collectief gedragen algemene gedachten bestaan over beleid en beheer rondom het gemeentelijk onroerend goed. De raad heeft het college gevraagd om in 2005 een accommodatienota op te stellen. Die nota bevat een visie op het onderwerp, rationalisatie van beheer en bijbehorend instrumentarium. Samen met Marktplan Adviesgroep wordt de nota opgesteld. Martin Monrooij is aangewezen als coördinerend wethouder. Bij het opstellen van de nota wordt overleg gevoerd met diverse betrokken instellingen.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/7675) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 18-4-2005