TRENDBOX BV

Forse belangstelling voor Triple Play

Hoewel de term 'Triple Play' de consument op zich nog weinig zegt, is de belangstelling voor het fenomeen fors te noemen Eén op de vijf Nederlanders heeft veel belangstelling voor het komende aanbod. KPN wordt gezien als de waarschijnlijk meest succesvolle aanbieder van 'Triple Play' diensten. Dit is opvallend, want het maakt de meeste geïnteresseerden niet veel uit of men via de kabel of via ADSL gaat bellen, internetten en tv-kijken.

De term 'Triple Play' is al een tijdje niet uit de vak- en financiële bladen weg te slaan. Hoogste tijd dus om de grootste groep van beoogde afnemers, de consument, te polsen over de bekendheid met en interesse in deze dienst. Trendbox ondervroeg in de week van 11 april een representatieve on-line steekproef van ruim 500 Nederlanders van 16 jaar en ouder over dit onderwerp.

Bekendheid gering
Nog geen 5% van de Nederlanders is bekend met de term 'Triple Play'. Na een korte uitleg geeft 6% aan dat ze een dergelijke opstelling feitelijk al in huis hebben: een computer in de woonkamer met tv-kaart, DVD speler, internettoegang en IP-telefonie mogelijkheid. Leuke cijfers, maar het omgekeerde telt zwaarder: ruim 95% van de Nederlanders heeft geen idee wat 'Triple Play' is.

Interesse groot
Veelbelovend is de vaststelling dat 20% van de ondervraagden zegt, haast niet te kunnen wachten tot de dienst beschikbaar komt. Nog eens 57% is geïnteresseerd, maar wil eerst even afwachten hoe het aanbod er uitziet en wat het gaat kosten. Wat opvalt is dat de belangstelling voor 'Triple Play' door alle lagen van de bevolking redelijk gelijk loopt: het is dus niet - zoals met internet destijds - een interessant speeltje voor jonge, veelverdienende, hoog opgeleide mannen, maar trekt nu zowel hoge als lage inkomens, mannen en vrouwen, jong en oud.

Aanbieders
Ruim 40% ziet de kabel als geschikt startpunt voor een 'Triple Play' pakket, ruim een kwart denkt aan een (A)DSL verbinding. Opvallend is daarom, dat op de vraag welke aanbieder op korte termijn het meest succesvol zal zijn met 'Triple Play', KPN met kop en schouders (37%) boven de concurrenten uitsteekt. Versatel moet het vooralsnog met een magere 4% doen, UPC en Casema scoren respectievelijk 8% en 6%.

Media Center
In het verlengde van 'Triple Play' ligt de Media Center pc: in de woonkamer geplaatst en op het tv-scherm aangesloten, doet deze dienst als DVD- en muziekspeler, harddiskrecorder, tv-tuner en als 'gewone' personal computer. Het bezit van dergelijke apparaten is minimaal, maar ook hier is de koopintentie hoog te noemen: bijna een kwart van de Nederlanders overweegt deze op korte termijn aan te schaffen. In dit geval zijn het de jongeren tot 25 jaar, woonachtig in de grote steden en voornamelijk mannen die de meeste belangstelling tonen.

Concluderend
Al met al lijkt 'Triple Play' een goede start te kunnen gaan maken. De geïnteresseerden zijn breed over Nederland verdeeld, en aansprekend qua aantal: ruim twee miljoen Nederlanders tonen belangstelling. En dat is niet gek voor een dienst die - puur als naam - nauwelijks enige bekendheid geniet.

Over Trendbox
Trendbox B.V. is een van de grootste volledig onafhankelijke marktonderzoekbureaus in Nederland. Vanaf de oprichting in 1990 heeft het bedrijf een gezonde groei doorgemaakt. Dankzij een goede balans tussen ad hoc opdrachten en continue trendmonitors, heeft Trendbox zich een onderscheidende positie in de Nederlandse markt voor marktonderzoek en marktinformatie verworven. Trendbox is lid van de Research Keurmerkgroep, de vereniging van ISO gecertificeerde marktonderzoekbureaus in Nederland. Meer informatie over Trendbox is te vinden op www.trendbox.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Trendbox B.V.
Tel. 020 - 669 44 14
Fred Schipper (directeur)
fred.schipper@trendbox.nl

18 apr 05 11:27