Heuvelrug, 11.35 uur

Utrecht 18-04-2005 - Nieuwsberichten district Heuvelrug

Generaal pardon voor nepwapens gewonnen op kermis Woudenberg

WOUDENBERG De officier van justitie heeft bepaald dat een generaal pardon van maximaal 2 weken na verschijning van deze publicatie wordt gegeven aan alle personen die bij een kraam op de kermis van enkele weken geleden in Woudenberg een nepwapen hebben gewonnen en nog in bezit hebben.

Het gaat om een zwart, plastic pistool met daarop de tekst EAGLE 5 1 STI. Het wapen is ongeveer 15 cm. De houder van het pistool is uitneembaar. Het is bij politie bekend dat veel (jonge) kinderen eveneens het wapen hebben gewonnen. Het is echter strafbaar om met een dergelijk nepwapen in bezit te hebben. Reden hiervoor is dat het wapen heel echt lijkt en om die reden voor bedreiging geschikt kan zijn. Deze nepwapens vallen daarom net als echte vuurwapens onder de Wet Wapens- en Munitie. Straffen hiervoor variëren van geldboetes tot maximaal 3 maanden gevangenisstraf.

In overleg met de officier van justitie is besloten om mensen de kans te geven het wapen in te leveren bij de politiebureaus in Woudenberg, Leusden, Amersfoort of een ander bureau in de naaste omgeving. Er zal vervolgens geen proces-verbaal worden opgemaakt. Na deze periode zal de politie bij aantreffen van dergelijke nepwapens hier wel toe overgaan. De resterende wapens zijn inmiddels bij de betreffende kermishandelaar in beslag genomen.

Autokrakers

VEENENDAAL In de nacht van zondag 17 op maandag 18 april werden twee verdachten aangehouden in verband met een autokraak.

Rond 02.20 uur kreeg de politie de melding van een inbraak in een bestelbusje op het Poortjesgoed. De kraak zou door drie verdachten zijn gepleegd en zij waren er te voet en met een fiets vandoor gegaan.

Politiemensen zagen het drietal op de kruising van de Tinneweide en de Grote Pekken. Het tweetal dat te voet vluchtte, kon worden aangehouden. Het ging om twee 19-jarige mannen uit Veenendaal. De verdachte op de fiets wist te ontkomen.

Het drietal had gepoogd de bestelbus open te breken, maar dat was niet gelukt. De twee verdachten zijn voor verhoor in het politiebureau ingesloten. Naar de derde verdachte wordt een onderzoek ingesteld.

Autokraak op heterdaad

RHENEN Op zondag 17 april werd een autokraker op heterdaad aangehouden.

Rond 23.40 uur surveilleerden agenten op de Julianastraat. Daar zagen zij dat een man half in een auto hing. De politiemensen spraken de man, 27 jaar oud en afkomstig uit Rhenen, aan. Daarbij zagen zij dat hij in de auto had ingebroken en werd de verdachte aangehouden. Hij had nog geen kans gezien iets uit de auto te stelen. De verdachte is voor verhoor in het politiebureau ingesloten.