Protestantse Kerk in Nederland


Kerkinactie en ICCO bepleiten eerlijke handel

(18-4-2005)
Onze regering moet de wereldhandelsconferentie in Hongkong oproepen rekening te houden met de armste landen en de kleine producenten. Dit ernstige appèl deed synodepreses ds. J.G. Heetderks namens de Kerkinactie en ICCO afgelopen zaterdag tijdens een manifestatie in Den Haag ter afsluiting van de internationale actieweek voor rechtvaardige handel. De initiatiefnemers streven ernaar de oproep te ondersteunen met 50.000 handtekeningen. Inmiddels zijn 9000 handtekeningen binnen. De wereldhandelsconferentie, waaraan een aantal Nederlandse ministers zal deelnemen, wordt in december van dit jaar gehouden.

De dag werd georganiseerd vanuit de overtuiging dat economie en handel geen onbeïnvloedbare mechanismen zijn, maar zaken waarvoor keuzen worden gemaakt en waarvoor mensen verantwoordelijkheid dragen. Economische globalisering kan miljoenen mensen uitsluiten. De minister van Financiën moet voldoen aan de Europese normen. Aandeelhouders willen stijgende beurskoersen. Cijfers voeren de boventoon en mensen worden weggecijferd. De handelsdebatten hierover werden zaterdag ingeleid door Doekle Terpstra (CNV), Kathleen Ferrier (CDA) en Nico Roozen (Solidaridad).

De manifestatie was tevens de afsluiting van het Veertigdagentijd-project Gelooft u ook dat ieder mens telt? van Kerkinactie en de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking ICCO.

Openingstoespraak door ds. Jan Gert Heetderks, preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland,
tijdens de afsluitende manifestatie van de Global Week of Action on Trade (Den Haag, 16 april 2005)