Gemeente Zevenaar


Week 16, 18 tot 25 april 2005

AANVRAAG VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN

Bij burgemeester en wethouders is een aanvraag ingekomen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Buitengebied Angerlo' voor een schuilhut voor schapen op het perceel tegenover Bevermeerseweg 19 te Angerlo.

Ter inzage
Deze hierboven vermelde aanvraag ligt met ingang van 21 april a.s. gedurende vier weken ter inzage bij de Balie Ruimte. Tijdens deze periode kan eenieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN BABBERICH ten behoeve van de bouw van vier woningen op de voormalige locatie van Atlantic Art aan de Dorpstraat in Babberich.

Burgemeester en wethouders zijn voornemens op basis van artikel 19, tweede lid, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Babberich ten behoeve van een nieuwbouwplan voor vier eengezinshuizen aan de Dorpstraat in Babberich (voormalige locatie Atlantic Art). Ter inzage De desbetreffende stukken liggen met ingang van 21 april 2005 gedurende vier weken tijdens openingsuren op het gemeentehuis, bij de balie van de sector Ruimte, ter inzage. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zienswijzen tegen dit voornemen bij het college van burgemeester en wethouders naar voren brengen.

VOORNEMEN VERZOEK TOT HOGERE GRENSWAARDE

Burgemeester en wethouders zijn voornemens Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland te verzoeken om op grond van de Wet geluidhinder een hogere grenswaarde vast te stellen dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Deze hogere grenswaarde wordt gevraagd ten behoeve van het verlenen van vrijstelling op basis van artikel 19, tweede lid, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening van het bestemmingsplan Babberich, voor de bouw van vier eengezinswoningen aan de Dorpstraat te Babberich (voormalige locatie Atlantic Art). Ter inzage De desbetreffende stukken liggen met ingang van 21 april 2005 gedurende vier weken tijdens openingsuren voor een ieder op het gemeentehuis, bij de balie van de sector Ruimte, ter inzage. Gedurende deze termijn kan een ieder eventuele opmerkingen tegen het bedoelde voornemen schriftelijk kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders.

OVERLAST DOOR WERKZAAMHEDEN AAN HET SPOOR

Nabij overweg Kerkstraat In de nacht van zaterdag 23 april op zondag 24 april a.s. gaat Volker Stevin Rail & Traffic Services nachtelijke werkzaamheden uitvoeren aan het spoor nabij de overweg Kerkstraat. Tijdens de werkzaamheden zullen onderhoudswerkzaamheden worden verricht aan wissel 41 tot en met 51. Spoor ter hoogte van Maatjesweg In de nachten van zaterdag 23 april tot maandag 25 april a.s. gaat Volker Stevin Rail & Traffic Contracting werkzaamheden uitvoeren aan het spoor. Tijdens de werkzaamheden zal het ballastbed onder het spoor op het traject gelegen tussen het Kloosterpad en de Sleeg worden vernieuwd. De meest geluidbelastende werkzaamheden, het zogenaamde horren, zullen overdag worden uitgevoerd. De overige werkzaamheden zullen wel in de nachtperiode plaatsvinden. Ontheffing met voorschriften De aard van de werkzaamheden en het tijdstip waarop deze plaatsvinden maken de kans groot dat omwonenden op enigerlei wijze (geluid)hinder ondervinden. Het werk zal echter grotendeels 's nachts moeten worden uitgevoerd. Dit heeft te maken met de treinenloop en de veiligheid van het personeel. In verband met het belang van de veiligheid op het spoor heeft het college van burgemeester en wethouders besloten voor deze werkzaamheden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening ontheffing te verlenen. Aan de ontheffing zijn wel voorschriften verbonden. Zij hebben voornamelijk tot doel de geluidsniveaus en de overlast tot een minimum te beperken. Zo mag bijvoorbeeld een werktuig pas in bedrijf zijn als dat op dat moment nodig is. Ook heeft het college maximale geluidsniveaus vastgesteld voor de werkzaamheden. Ter inzage Beide ontheffingen met de aanvragen worden op 20 april 2005 gedurende 6 weken ter inzage gelegd bij de balie van de sector Ruimte. Deze kunnen vanaf 20 april a.s. tijdens de openingstijden worden ingezien. Op afspraak is dit ook buiten openingsuren mogelijk. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de heer Van Drunen, doorkiesnummer 595 195 of mevrouw T. Koenen, doorkiesnummer 595 244. Bezwaar
Belanghebbenden die zich niet kunnen verenigen met de ontheffing kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken na de dag van terinzagelegging bij het college van burgemeester en wethouders bezwaar maken. Meer informatie over het maken van bezwaar kunt u krijgen bij mevrouw Wassink van de afdeling Handhaving van de sector Ruimte op telefoonnummer (0316) 595 229

INFORMATIEBIJEENKOMST PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN Maandag 25 april organiseert de provincie Gelderland een informatiebijeenkomst over permanente bewoning van recreatiewoningen. De avond vindt plaats in partycentrum De Molen, Molenweg 12 in Harskamp (gemeente Ede) en begint om 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).
Het doel van deze bijeenkomst is tweeledig:
* De provincie geeft een nadere toelichting op het provinciale beleid met betrekking tot permanente bewoning van recreatiewoningen, zoals dat in het ontwerp-Streekplan is opgenomen.

* De bezoekers van de informatieavond hebben de gelegenheid vragen te stellen over dit beleid en kunnen hun standpunten naar voren brengen.

Met deze informatiebijeenkomst geeft de provincie gevolg aan de toezegging die Gelders ruimtelijke-ordeningsgedeputeerde Peters heeft gedaan op 17 februari tijdens de informatiebijeenkomst over het Streekplan in Nunspeet. Omdat er tijdens die bijeenkomst vele vragen bleken te zijn over de permanente bewoning van recreatiewoningen is toen afgesproken dat daar een speciale bijeenkomst over belegd zou worden. Hoewel de vraag voor de bijeenkomst vanuit de regio Noord-Veluwe kwam, staat deze bijeenkomst nadrukkelijk open voor belangstellenden uit de gehele provincie Gelderland. Gedeputeerde Peters zal namens Gedeputeerde Staten de toelichting op het provinciale beleid geven. Daarnaast zullen ook verschillende leden van het Gelderse Parlement (Provinciale-Statenleden) aanwezig zijn om te luisteren. Het Gelders Parlement behandelt het ontwerp-Streekplan in de Commissie-vergadering Ruimtelijke Ordening op 15 juni en stelt het Streekplan naar verwachting op 29 juni vast. Passages uit het Ontwerp-Streekplan over recreatiewoningen Recreatiewoningen, stacaravans Terreinen met recreatiewoningen dienen gezien hun aard en functie een aan de omgeving aangepast karakter te hebben. Om dit te waarborgen zijn richtlijnen ten aanzien van oppervlakte en bouwvolume gesteld; er wordt een maximummaat toegestaan van 300 m3 (inclusief berging, en kelder). Uitbreidingen of nieuwvestiging van terreinen voor recreatiewoningen of stacaravans kunnen alleen worden toegestaan indien er sprake is van een bedrijfsmatig geëxploiteerd terrein, vastgelegd in het bestemmingsplan. Hieronder wordt verstaan, het via een bedrijf, stichting of andere rechtspersoon voeren van een zodanig beheer/exploitatie, dat in de logiesverblijven daadwerkelijk recreatieve (nacht)verblijfs-mogelijkheden worden geboden'. Voor recreatiewoningen geldt als nadere eis dat uitsluitend verhuur is toegestaan ten behoeve van wisselend gebruik. Bij nieuwe initiatieven voor complexen van recreatiewoningen dienen eerst bestaande planologische restcapaciteiten binnen de regio te worden betrokken alvorens nieuwvestiging of uitbreiding aan de orde is. Stacaravans die groter zijn dan 55 m2 (inclusief bijgebouwen en overkappingen), ook wel chalets genoemd, worden beschouwd als zijnde een recreatiebungalow. Dientengevolge is het beleid voor recreatiewoningen van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden verblijfsrecreatievoorzieningen Onrechtmatig gebruik van recreatieverblijven is ongewenst. De primaire verantwoordelijkheid bij het voorkomen en bestrijden hiervan ligt bij de gemeenten. Adequaat en het eenduidig bestemmen van de functies kunnen daar deels in voorzien. In bestaande situaties van onrechtmatig gebruik wordt van de gemeenten verwacht dat zij alle middelen zullen aanwenden om een einde te maken aan het onrechtmatig gebruik van deze voorzieningen. Indien blijkt dat handhaving van het recreatieve gebruik niet mogelijk is gebleken, dan moet volstaan worden met een persoonsgebonden gedoogbeschikking voor de huidige hoofdgebruikers tot het moment dat de recreatiewoning wordt verlaten. Nadat er een einde is gekomen aan deze persoonsgebonden gedoogsituatie dient de woning weer vrij te komen voor de verhuur-recreatiemarkt. Legalisatie - omzetting van recreatiewoningen naar reguliere woningen is slechts mogelijk indien de woningen voldoen aan het Bouwbesluit, ze buiten het groenblauwe raamwerk zijn gelegen (vanwege de kwetsbaarheid van de aanwezige waarden), en handhaven niet tot de mogelijkheden behoort.

REGIONAAL ORGAAN VERKEERSVEILIGHEID GELDERLAND

Eerste mooie weekend rampzalig voor motorrijders Elk jaar is het weer raak. In het eerste weekend met mooi weer ontwaken motorrijders massaal uit hun winterslaap. En elk jaar weer vallen er zo'n eerste weekend meerdere doden. Hoe komt dat? Wat doe je eraan? Routine kwijt Wat elk jaar een feestelijk weekend voor alle motorrijders zou moeten zijn eindigt elk jaar in een drama voor sommige van hen. Zes, zeven gedode motorrijders gedurende het eerste weekend met mooi weer is geen uitzondering. Belangrijke oorzaak is, dat de motorrijder na enkele maanden niet te hebben gereden zijn routine kwijt is. Bovendien is het zo verleidelijk om juist zo'n eerste keer dat je weer buiten in de zon op je motor zit eens lekker door te trekken en een paar mooie bochtjes op te zoeken. Voor 'mooie' lees: 'scherpe, met bomen' en dus: 'gevaarlijke'. Een ander probleem is dat automobilisten niet meer verdacht zijn op motoren op 'hun' weg.

Wat te doen - motorrijders Rij na een zorgvuldige check van de motor (bandenspanning, remmen!) rustig weg en gun u de tijd om de motor weer te leren 'voelen'. Dat is beter voor uw motor. En voor u. Denk er om dat andere verkeersdeelnemers een half jaar lang vrijwel geen motor zijn tegengekomen en dus niet op u verdacht zijn. Reken er daarom nog minder dan anders op dat ze u wel gezien hebben. Wat te doen - overig verkeer U bent een half jaar lang vrijwel geen motor tegengekomen. En plotseling zijn ze er weer. Let er dus extra op. Niet alleen op bij motorrijders zo geliefde bochtige landweggetjes, maar ook op de snelweg, ook in de file. Een motor mag tussen (vrijwel) stilstaande files doorrijden. Dat had u ook in geen half jaar meegemaakt. Nu zijn ze er weer!