AutoRai

Single frame grille voor elke Audi A8

(18-4-2005)
Alle varianten van de nieuwe Audi A8 hebben voortaan de exclusieve single frame grille. Tot nu toe was deze onderscheidende grille voorbehouden aan de twaalfcilinder A8. Tegelijkertijd voorziet Audi zijn vlaggenschip van nieuwe, innovatieve technologie. De A8 met W12-motor was in januari 2004 het eerste productiemodel met Audiâs single frame grille. Dit nieuwe Audi-gezicht tooit inmiddels het front van de A3 Sportback, de A4 en de A6, en nu ook van de zescilinder- en achtcilindervarianten van Audiâs top limousine. De opvallende vorm van de grille is ook terug te vinden in de cockpit van de A8: de trapeziumvorm siert het hart van het stuurwiel.

Met het nieuwe gezicht en een nieuwe uitrusting voegt Audi nog een hoofdstuk toe aan het succesverhaal van de A8. De limousine met aluminium koetswerk dat volgens het Audi Space Frame-principe is gebouwd, is sinds zijn debuut in de herfst van 2002 een daverend succes. Zowel de achtcilinder- als de twaalfcilindervariant van de A8 is Europees marktleider in zijn segment. Later dit jaar komen er ook nieuwe motorversies in de A8. In juni de 3.2 FSI met 188 kW (255 pk) en in augustus de 4.2 TDI met 230 kW (313 pk). Prijzen zijn nog niet bekend.

Meer gemak en veiligheid
De standaarduitrusting van de Audi A8 is onder meer uitgebreid met een licht- en regensensor, en verschillende aanpassingen in het bis-menu. Meedraaiende koplampen, adaptive light en dagverlichting in combinatie met Xenon plus technologie zijn nu voor het eerst als optie beschikbaar op de A8.

De combinatie van meedraaiende koplampen en adaptive light is volledig nieuw. Audi zet daarmee een nieuwe standaard voor optimale zichtbaarheid en rijveiligheid. De meedraaiende koplampen zijn werkzaam bij inschakeling van dimlicht of groot licht en kunnen maximaal 15 graden draaien, afhankelijk van de snelheid en de stuurbeweging. De voordelen zijn overduidelijk: bochten worden aanzienlijk beter verlicht, zelfs zodanig dat het verlichte wegoppervlak verdubbelt. Adaptive light, speciale verlichting in de hoek van de koplampen, schakelt automatisch in als de bestuurder de richtingaanwijzer activeert of het stuurwiel draait. Zo wordt het gebied schuin voor de auto verlicht nog voor daadwerkelijk van richting is veranderd. Dit gebeurt bij snelheden onder de 70 km/h.