Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kasparov krijgt klap met schaakbord

MOSKOU - Een jongeman heeft Garri Kasparov geslagen met een schaakbord. Het incident gebeurde na afloop van een politieke bijeenkomst in Moskou, waar de Kasparov steun probeerde te vergaren voor zijn nieuwe oppositiepartij. De voormalig wereldkampioen werd na afloop van de vergadering door een jongen gevraagd zijn handtekening te zetten op een schaakbord. Toen Kasparov z'n krabbel had gezet, pakte de 'fan' het bord en sloeg het stuk op Kasparovs hoofd. Volgens de Russische schaker zit een pro-Kremlinorganisatie achter de aanval.
---

Meesterklasse ronde 9: Hotels.nl maatje te groot voor HWP/Sas van Gent

Grootmeesternorm voor Yge Visser
Vergeleken met alle turbulente ontwikkelingen in de andere wedstrijden, had het duel tussen HWP/Sas van Gent en Hotels.nl weinig om het lijf. De Groningers waren al zeker van een plaats in de play-offs, de Zeeuwen hadden geen degradatiezorgen. Er stond weinig meer op het spel en beide ploegen verschenen dan ook niet op volle oorlogssterkte achter de borden. Bij Hotels.nl ontbraken o.a. Tiviakov, Landa en Brandenburg, HWP moest het stellen zonder Michailshishin en Van Beers. De wedstrijd zelf was niet bijster interessant, het was zelfs een beetje gezapig. Hotels.nl was duidelijk een maatje te groot voor HWP en won onbedreigd met 6½-3½.

Het enige spannende aan de wedstrijd was: lukt het Yge Visser om zijn tweede grootmeesternorm te scoren? Daartoe moest hij met zwart winnen van de Schotse grootmeester Paul Motwani, voorwaar geen eenvoudige opgave. Hoe bereidt iemand zich voor op zon cruciale partij? Dagenlange, nee wekenlange diepgravende openingsstudie, zal de lezer misschien denken, maar niets is minder waar. Pas in de trein naar Leiden nam Visser de voorbereiding serieus ter hand. De laptop werd opengeklapt en na een steelse blik op het ongetwijfeld zeer inspirerende DVD-tje Debbie does Dallas werd Chessbase opgestart. Motwani speelt met wit alles maar 1.e4 vreesde Visser niet. Dan speel ik Frans, klaar. Het Koningsindisch met g3 was wèl een probleem. Dat speelt Visser doorgaans met Pbd7, soms zelfs met c6, a6 en b5. Provocerend en een tikje dubieus, en daarom was Visser van plan de Panno-variant met Pc6 te spelen. Waarschuwende woorden van Gert Ligterink om nooit iets nieuws te proberen in een belangrijke partij werden door Visser weggewuifd. Ach, die rotzooi heb ik vroeger ook al gespeeld. En na een half uurtje ouwehoeren was de voorbereiding alweer afgerond zo pakt de moderne professional dat aan!

Uiteraard bleek de voorbereiding volkomen nutteloos. Motwani koos voor een Engelse Botwinnik-opstelling, waarin theoriekennis geen grote rol speelt. Dat vond Visser helemaal niet erg. Gewoon lekker schaken, overal sluimerende spanningen op het bord, pionoffertje om de boel te activeren, hup nog een kwaliteitsoffer om de vaart erin te houden met als gevolg onoverzichtelijke complicaties. En dan maar kijken wie in tijdnood de handigste is! In de eerste tijdnoodfase bleef Motwani nog net op de been, maar bij de tweede tijdcontrole na zes uur spelen ging bij de Schot het licht uit. Motwani blunderde en Visser profiteerde met dodelijke precisie. Het was op slag uit. Motwani zat nog een tijdje groggy achter het bord, maar na een paar minuten van decompressie kwam hij tot zichzelf en gaf op. Waarna zich de bekende hartverwarmende taferelen afspeelden: Visser werd door vriend en vijand gefeliciteerd met zijn tweede grootmeesterresultaat. Nu die derde norm nog even, deze zomer misschien in het open toernooi van Pardubice?

Felicitaties voor Yge Visser - foto: Frits Agterdenbos

De overige partijen, ach ze waren er wel maar alles verbleekte natuurlijk naast het titanengevecht tussen Motwani en Visser. Harmen Jonkman maakte aan het eerste bord gehakt van Helmut Cardon. Jan Werle ging verder met zijn successtory en boekte een droge, technische overwinning op Tom Piceu. Tea Lanchava versloeg Johan Goormachtigh, maar ging daarbij langs diepe afgronden. Dit jaar heb ik vrijwel iedere ronde zij aan zij met haar gestreden en ik heb haar partijen goed kunnen volgen. Vaak hield ik mijn hart vast, maar meestal komt het allemaal weer op zijn pootjes terecht.

Ten slotte nog een woord over mijn eigen partij. Wat een ellende! Een simpel gewonnen toreneindspel liet ik remise lopen en daarmee miste ik de kans om topscorer van de Meesterklasse te worden. Natuurlijk zou ik smoesjes kunnen aanvoeren over de sauna-achtige temperaturen in de speelzaal of de gigantische herrie die de LSG-fans in de bar produceerden, maar dit eindspel niet winnen is echt te gek.

Zwart aan zet wint niet

Graag profileer ik mijzelf als het levende bewijs dat je meester kunt worden zonder ook maar iets van het eindspel te weten, maar soms val je genadeloos door de mand. Even voor de play-offs een boekje van Averbach of Chéron doornemen kan vast geen kwaad...

Cardon-Jonkman 0-1
Motwani-Visser 0-1
Piceu-Werle 0-1
De Waal-Ligterink rem
Goormachtigh-Lanchava 0-1
Deleyn-Hoeksema rem
Groffen-Rietman rem
Timmermans-Van Kooten rem
Maenhout-Wempe rem
Leenhouts-Baljon 1-0


---

Meesterklasse ronde 9: LSG langs verzwakt Rotterdam

Zelden ben ik in het land, dus het is altijd weer even schrikken, zon gezamenlijke slotronde. Spelers, aanhang en journalisten verworden tot een heuse verzameling geestelijke inteelt. Sommigen hebben een fysieke transformatie ondergaan, anderen blijken een verantwoordelijke betrekking te hebben, terwijl je ze op eeuwig bezoek aan de sociale dienst getaxeerd had. En dan zwijg ik nog maar over wie t met wie doet in het wereldje. Het aantal dames dat op werpen stond Ik was het denksportcentrum in Leiden nog niet binnen of Joost H. stormde op mij af. Memorerend: toen ik de lezer informatie in het vooruitzicht stelde over de seksuele escapades van een speler van ZZICT (om zodoende de internetstemming tot schaker van het jaar alsnog in mijn voordeel te beslechten) meldde Joost H. zich onmiddellijk als betroffen persoon. Merkwaardig. Nu hebben Joost en ik in een ver verleden wel eens zitten kaarten met serveersters op schoot en gezamenlijk pornofilms gekeken, waarbij Joost zich verbaasde over de inhoud, maar verder.? Joost was dan ook buitengewoon benieuwd welke informatie ik had over zijn seksleven. Welnu, niets natuurlijk. Ik wist niet eens dat je een seksleven had, beste Joost. Maar wie is het dan wel, maar wie is het dan wel!?? Gelukkig werd ik ontzet door collega Kuijf, die Joost sommeerde op het laatste bord plaats te nemen.

Goed, de wedstrijd. Voor Rotterdam stond er niets meer op het spel. Plaatsing voor de play-offs was de vorige ronde weliswaar gerealiseerd, maar Rotterdam ziet van deelname hieraan af. Zon beetje het hele team heeft verplichtingen elders of is op vakantie. De Chinezen hebben competitie in eigen land, Carlier is ergens op een Lac aan het vissen en zelf zit ik in Liechtenstein. Of zat u soms op de volgende opstelling tegen ZZICT te wachten?


1.Van der Vliet-Barejev

2.M.Piket-Aronian

3.Van Arkel-Sokolov

4.Van Harreveld-Beljavsky

5.C.Vreeken-Timman

6.Vreugdenhil-Movsesian

7.Rongen-Chuchelov

8.De Vreede-Van den Doel

9.Michel-Van der Wiel

10.Kastelein-Joost H.

De uitslag vult u zelf maar in. Tegen LSG had Rotterdam eveneens een B-tiental opgesteld. "Competitievervalsing", hoor ik ergens in Amstelveen roepen, maar als je slechts drie matchpunten haalt moet je niet verwachten erin te blijven. We wilden overigens wel sterker opkomen, maar Piket en van Harreveld zegden te elfder ure wegens ziekte af. Beterschap heren!
Zo kwam het dat er vijf debutanten te bewonderen waren. De heren Rongen, van der Graaf, Treure, Kastelein en van der Poel bedank ik hierbij voor hun inzet en de behaalde 1 uit 5 is verdienstelijk. Dit had zelfs 1,5 kunnen zijn als voorzitter Rongen de veel sterkere Leon Konings op remise had gehouden. Eerlijk gezegd had ik na de opening niet verwacht dat dit duel nog lang zou duren:

Konings-Rongen
1.d4 d5 2.c4 c6 3.cxd5 cxd5 4.Pc3 Pf6 5.Lf4 Pbd7?! 6.Db3 e6 7.Pb5 In een flits meende ik al torenwinst te zien voor wit, maar de computer bevestigt dat het allemaal niet zo erg is. Dat de geachte voorzitter de eerste tijdcontrole overleefde was een meevaller. Een tegenvaller was echter dat Luc Winants niet won:

Winants-van der Werf
1.d4 e6 2. Pf3 d5 3. Lg5 Le7 4. Lxe7 Dxe7 5. c4 Pf6 6. e3 0-0 7. Pc3 Td8 8. Db3 c5 9. cxd5 exd5 10. Da3 b6 11. Tc1 Pc6 12. dxc5 bxc5 13. Pa4 Pe5 14. Dxc5 Pxf3+ 15. gxf3 De5

Voor de geofferde pion heeft Marc fraaie compensatie. Wellicht moet wit hier 16.Pc3 spelen, maar wits reactie om de dames te ruilen is heel natuurlijk. 16. Dd4 Dxd4 17. exd4 Tb8 18. b3 Tb4 19. Td1 Te8+ 20. Le2 Ph5 21. Td2 Pf4 22. Pc5 Lf5 23. a3 Txd4 24. Txd4 Pxe2 Lijkt heel spectaculair, maar het blijft allemaal binnen de remisemarge 25. Te4 dxe4 26. Kxe2 exf3++ 27. Kxf3 g5 28. h4 h6 29. hxg5 1/2-1/2

Stuk voor stuk sneuvelden onze invallers. Aan Leidse kant maakte van Ketel het fraai af:

Van Ketel - Kastelein


1.f5 gxf5 2. Lh6 Lxh6 3. Dxh6 Pxe4 4. Pxe4 fxe4 5. Dg5+ Kh7 6. Tf6 1-0

Wellicht is het u opgevallen dat de vaste teamleden van ons eerste allemaal wit hadden gekregen. Rotterdam hoopte op een 5-5 en dat heeft er zeker in gezeten. Carlier en Bosch kweten zich uitstekend van hun taak. Uiteraard is de partij van Bruno classified, maar ik mag u wel vertellen dat Jeroen zijn tegenstander opknoopte in een Wolga. Aangezien van Wessel doorgaans de verslaggeving voor Schaaknieuws doet, zal er één of ander kletsverhaal komen over dat hij zich op het voetbalveld, in de kroeg, of waar dan ook, wél manifesteerde. De resterende abonnees van het groene toiletpapier zijn hierbij gewaarschuwd.
Ook Van der Weide bracht na een spannend duel een witpunt binnen. Zijn tegenstander was zo vriendelijk in tijdnood een volle toren in te zetten waarna een Bosman-arrest volgde. De 5-5 werd helaas uit handen gegeven door Fred van der Vliet. Ik heb me laten vertellen dat hij een stuk weggaf.

Zo gebeurde het dus dat LSG voor de meesterklasse behouden bleef. RAG de Graaf vroeg mij nog of ik homo-erotische taferelen ontwaard had. Die zaten er aan te komen en dus maakte ik mij snel uit de voeten. Ach, twee amateurteams eruit, het is eigenlijk prima zo. U ziet, als je normaal opkomt tegen LSG wordt het gewoon 8-2, dan moeten ze er volgend jaar maar aan geloven. Dan ook nog graag Sas van Gent eruit, hoeven we dat pokkeneind niet meer te bereizen. Sowieso, wat hebben we in vredesnaam aan die uitgestreken toendra die Zeeuws-Vlaanderen heet? Geef dat toch aan de Belgen. Kunnen ze mooi zelf die Westerschelde uitbaggeren.


1.Van der Werf - Winants 0,5-0,5

2.Konings - Rongen 1-0

3.Bosman - Van der Weide 0-1

4.Van Haastert - Van der Graaf 1-0

5.van Wessel - Bosch 0-1

6.van Blitterswijk - Treure 1-0

7.Roobol - Van der Vliet 1-0

8.Van Ketel - Kastelein 1-0

9.Blokhuis - Carlier 0-1

10.Wontola - Van der Poel 0-1


---

Homburg verslaat ook De Eenhoorn (KNSB 1A)
Philidor I blijft tweede ondanks gelijkspel (KNSB 1A) Stukkenjagers promoveert ondanks nederlaag naar Meesterklasse (KNSB
1B)
DSC Delft 1 verliest laatste ronde (KNSB 1B)
Almelo tweede na winst op Amersfoort (KNSB 2A)
Caïssa 1 kampioen (KNSB 2B)
De Pion I kampioen na winst op HWP Sas van Gent II (KNSB 2C) ASV sluit seizoen af met gelijkspel (KNSB 2D)
ASV 2 ten onder tegen Unitas 2 (KNSB 3B)
Caïssa 2 kamioen (KNSB 3D)
HWP 3 te sterk voor reserves De Pion (KNSB 3F)
DSC Delft 2 wint laatste ronde overtuigend (KNSB 3F)
Homburg verslaat De Eenhoorn

Homburg Apeldoorn heeft zaterdag ook de negende en laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. In Hoorn werd De Eenhoorn met 5,5-4,5 teruggewezen. Doordat drie Apeldoornse meesters ontbraken, was het bikkelen geblazen. Een goede oefening voor komend seizoen in de Meesterklasse, kenschetste playing captain Merijn van Delft de krachtsverhoudingen. Dan zullen we ook diep moeten gaan voor ieder bordpunt.
Winnen was zaterdag geen vanzelfsprekendheid. De internationaal meesters Alexander Naumann, Sipke Ernst (organisatie Friese studentendag in Groningen) en Alexander Kabatianski (Duitse competitieverplichtingen) ontbraken. Omdat het Apeldoornse team al kampioen was, kon worden volstaan met zwakkere invallers.

Eerstebordspeler Manuel Bosboom gaf tegenstander Monteban geen kans en trok met wit het spel winnend naar zich toe. Merijn van Delft had optisch een gelijke stelling tegen Doggers. Het ontbrak hem aan een duidelijk plan, zodat hij met plezier een remiseaanbod aanvaardde. Roeland Pruijssers kwam tegen Visser een pion voor te staan, dankzij een uitstekende behandeling van de opening. Door een verkeerde afwikkeling moest hij alsnog het onderspit delven. Arthur van de Oudeweetering bereikte een comfortabel gelijkspel tegen Van Ojik, maar ook niet meer dan dat.
Lucien van Beek kreeg tegen Deen het betere van het spel. Dat kostte te veel tijd, waardoor hij voor de eerste tijdscontrole nog twintig zetten in acht minuten moest doen. Hij overzag in tijdnood een winstmogelijkheid. Het resterende pioneindspel was remise.

Het Apeldoornse middenrif gaf de doorslag. Marc Jonker bouwde een betere stelling op tegen Plukkel. De stelling kende grote complicaties, maar de Apeldoorner hield in wederzijdse tijdnood het hoofd koel. Het resterende eindspel met toren tegen paard was geen probleem. Holger Lehmann bouwde tegen Broersen een gewonnen drukstelling op die geruisloos in een vol punt werd omgezet. Freddie van der Elburg deed de Apeldoornse formatie nog even vrezen voor een nederlaag. Hij stond tegen Bonte een stuk voor toen hij blunderde en zijn dame tegen een toren moest geven. De stelling was echter zo goed dat hij alsnog het punt binnen kon halen.

Eva Maria Zickelbein had haar dag niet. Een moment van onachtzaamheid vlak na de opening leidde tot een tactische blunder tegen Geerts zodat ze als eerste de stukken weer in doosje mocht bergen. Karel van Delft mocht de zwarte stukken aanvoeren tegen Molenaar. In een Wolga kwam hij goed te staan, maar hij miste in het middenspel een sterke voortzetting. Wit kreeg het initiatief en na een blunder kon de oud-teamleider de koning omleggen.

De Eenhoorn Homburg Apeldoorn 4,5 5,5

1. M. Monteban - Manuel Bosboom 0 1

2. P. Doggers Merijn van Delft 0,5 0,5

3. H.J. Visser Roeland Pruijssers 1 0

4. M. van Ojik Arthur van de Oudeweetering 0,5 0,5
5. R. Deen Lucien van Beek 0,5 0,5

6. S. Plukkel Marc Jonker 0 1

7. S. Broersen Holger Lehmann 0 1

8. H. Bonte Freddie van der Elburg 0 1

9. A. Geerts Eva Maria Zickelbein 1 0

10. J. Molenaar Karel van Delft 1 0