FNV

Kort geding over lange werktijden pluimveebedrijf Storteboom

Storteboom moet de invoering van de 9,5 urige werkdag in een vierdaagse werkweek intrekken. Dat is de inzet van een kort geding dat maandagmiddag dient voor het kantongerecht in Apeldoorn. FNV Bondgenoten houdt het pluimveeverwerkende bedrijf aan de cao. De werkgever heeft de wijziging van de werktijden eenzijdig doorgevoerd en werknemers individueel contracten laten tekenen.

"Het werk is zwaar. Tussen begin en einde van de werkdag zitten maar liefst elf uur. Om vijf uur de volgende ochtend moeten de mensen alweer beginnen. Dat kan echt niet", vindt vakbondsbestuurder Jos Hendriks.

Het feit dat Storteboom de cao-bepalingen ontduikt, was voor FNV Bondgenoten reden om werkgeversorganisatie Nepluvi te verzoeken Storteboom niet langer toe te laten tot de onderhandelingen over de nieuwe cao voor de pluimvee-industrie. Die zijn tot nader order opgeschort omdat de werkgevers het pensioendossier nader willen bestuderen. Inmiddels is de looptijd van de cao voorbij.

FNV Bondgenoten is bereid te praten over flexibele werktijden, mits er een 36-urige werkweek komt. Nu is die nog veertig uur, min vijftien roostervrije dagen. Storteboom wil daar niet aan.

"Een cao is een overeenkomst. Daar moet je je gewoon aan houden", legt vakbondsjurist Martin Postma uit. "Als een van de partijen zaken wil veranderen, hoort dat te gebeuren tijdens de onderhandelingen over de nieuwe cao."