Gemeente Nuth


18-04-2005

Ei van Columbus voor gemeenschapshuizen in gemeente Nuth

Het college stelt een unieke vorm voor om de gemeenschapshuizen het sociaal-culturele klimaat in de gemeente te laten versterken. Het college werkte dit uit in een raadsvoorstel dat op 31 mei aanstaande door de gemeenteraad zal worden behandeld. Met 50.000 zouden de gemeenschapshuizen vanaf 1 januari 2006 op structurele ondersteuning kunnen rekenen van de gemeente Nuth om dit beleid vorm te kunnen geven. Dit beleid leidt tot een begroting van beheersbare geldstromen voor gemeenschapshuizen waarvan ook de verenigingen zullen profiteren.

Eén gemeenschappelijk belang
Wethouder Kockelkoren is binnen het college uiterst gedreven om manieren te ontwikkelen waardoor het sociaal-culturele klimaat in de gemeente Nuth versterkt kan worden. Vanuit die gedachte heeft de gemeente een belangrijke taak in de instandhouding van gemeenschapshuizen en om het verenigingsleven te versterken. De gemeente Nuth heeft een benijdenswaardig verenigingsleven dat regelmatig gebruikmaakt van de gemeenschapshuizen. Door het rijke verenigingsleven heeft de gemeente Nuth een bijzonder prettig woon- en leefklimaat. Wethouder Kockelkoren overlegde met de besturen van de gemeenschapshuizen hoe zij hun gemeenschapshuizen willen exploiteren en hoe de gemeente daarin financiële ondersteuning kan bieden. Het resultaat is een raadsvoorstel waarin het college voorstelt dat de besturen hun boekhouding anders zullen inrichten.

Geld in goede banen
Vanaf 1 januari 2006 stelt de gemeente Nuth in het raadsvoorstel de voorwaarde om onderscheid te maken tussen activiteiten die regelmatig plaatsvinden en activiteiten die slechts incidenteel worden georganiseerd. De activiteiten die regelmatig terugkomen zijn bijvoorbeeld vergaderingen en repetities van verenigingen. Onder de incidentele activiteiten verstaat men onder andere toneelvoorstellingen, concerten en carnavalszittingen. De zogenaamde reguliere activiteiten drukken negatief op de begroting van de gemeenschapshuizen en daarin wil de gemeente Nuth financieel tegemoet komen. De incidentele activiteiten zorgen voor een winstmarge in de begroting. Deze winst is bestemd voor de verenigingen en het bestuur van het gemeenschapshuis die de incidentele activiteiten organiseerden. Hoe dit geld verdeeld wordt staat beschreven in het raadsvoorstel.

De deur staat altijd open
Een deel van de besturen van gemeenschapshuizen in de gemeente Nuth zal gebruik maken van de gemeentelijke ondersteuning. De besturen van de gemeenschapshuizen in Hulsberg en Schimmert hebben aangegeven vanaf
1 januari 2006 gebruik te willen maken van het ondersteuningsbeleid van de gemeente. Hierdoor bijten zij het spits af en biedt dit de mogelijk om het beleid in de praktijk te toetsen. Het bestuur van cultureel trefcentrum Nuth gaf aan de exploitatie zelfstandig rond te krijgen. Het bestuur van gemeenschapshuis Vaesrade is met de gemeente in overleg om in Vaesrade een gemeenschapshuisvoorziening in te richten, nu het huidige gemeenschapshuis is verkocht aan Danscenter Weisscher. Het bestuur van gemeenschapshuis Wijnandsrade beraadt zich nog op ondersteuning door de gemeente vanaf 1 januari 2006. Met de heldere voorwaarden en de praktijkervaring van Hulsberg en Schimmert zal het voor de andere gemeenschaphuizen altijd mogelijk zijn om van die ondersteuning gebruik te maken.

Een sterke boodschap
In de gemeentebegroting van 2005 reserveerde de gemeenteraad 50.000 om de gemeenschapshuizen te ondersteunen. Als de raad het collegevoorstel steunt worden de gebruikers van de gemeenschapshuizen uitvoerig geïnformeerd over de veranderingen door de stichtingsbesturen en de gemeente Nuth. Vanaf 1 januari 2006 zal het onderdeel Sociaal-cultureel kapitaal uit de Strategische Visie een belangrijk middel erbij krijgen om het sociaal-culturele klimaat te versterken in onze gemeente. Zo blijven de gemeenschapshuizen behouden en geven ze het verenigingsleven de ruimte om het in ons dorp gezellig en leefbaar te houden.

Bijlagen:

* raadsvoorstel

* Voorwaarden instandhouding gemeenschapshuizen