Time : 12:20:29 PM
Date : Monday, April 18, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Naar een duurzame strategie voor plattelandsontwikkeling

In een gezamenlijk advies formuleren MiNa-Raad en SERV hun visie over het toekomstige Vlaamse beleid inzake plattelandsontwikkeling. Aanknopingspunt is het nieuwe voorstel van Europese plattelandsverordening. Voor Vlaanderen zal dit de basis vormen voor een nieuw plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013.

Duurzame ontwikkeling als kader

De nieuwe Europese plattelandsverordening betekent een belangrijke stap in de richting van duurzame ontwikkeling van het platteland. De raden ondersteunen deze inbedding van het plattelandsbeleid in het kader van duurzame ontwikkeling. De raden vragen dat de evenwaardige aandacht voor de sociale, economische en ecologische dimensie van plattelandsontwikkeling, zich niet enkel vertaalt in de doelstellingen maar tevens wordt doorgetrokken op het niveau van de concrete maatregelen en de financiële middelen.

Meer aandacht voor verstedelijkte plattelandsgebieden

Tevens wijzen MiNa-Raad en SERV op het zeer specifieke karakter van het Vlaamse platteland. Voor Vlaanderen ligt de uitdaging dan ook niet zozeer in het tegengaan van ontvolking van plattelandsgebieden (wat wel geldt voor het merendeel van de plattelandsgebieden in de EU) maar veeleer in het behoud van de eigenheid van de plattelandsgebieden en het tegengaan van suburbanisatie. Daarom moet Vlaanderen veel meer aandacht hebben voor het multifunctionele karakter, voor verweving en voor versterking van de diversiteit op het platteland. MiNa-Raad en SERV dringen erop aan dat Vlaanderen op een actieve manier de eigenheid van plattelandsgebieden onder verstedelijkingsdruk gaat bepleiten op Europees niveau. Vlaanderen moet maximaal de mogelijkheden van de verstedelijkte plattelandsgebieden kunnen benutten. In dit kader wijzen de raden erop dat het plattelandsbeleid niet beperkt mag worden tot die gebieden die momenteel aan de OESO-norm voldoen.

Meer aandacht voor het betrekken van alle actoren

De raden wijzen op het groot aantal actoren die actief zijn op het platteland. De actoren zijn divers, vaak zorgen zij nu reeds voor een multifunctioneel beheer en zijn ze aldus niet louter terug te brengen tot de klassieke sectorale indeling (bos, natuur, landbouw, landschap). De raden vragen de veelheid aan actoren van het platteland mee te betrekken in het beleid voor het platteland. Meer nog dan vroeger biedt de nieuwe plattelandsverordening hiertoe de mogelijkheid

Evenwicht tussen drie pijlers

De MiNa-Raad en SERV benadrukken bovendien dat de milieu-uitdagingen op het platteland nog groot zijn. De recente hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zal een grote invloed hebben op de plattelandsgebieden, zowel wat betreft de patronen van landbouwproductie, de methoden van landbeheer als de bredere sociaal-maatschappelijke en economische omstandigheden in de plattelandsgebieden. De ecologische impact zal in belangrijke mate bepaald worden door de volwaardige invulling en handhaving van de milieu- en natuurvoorwaarden die Europa koppelt aan de steun. Ook de uitwerking van Codes voor Goede landbouwpraktijken, afgestemd op deze voorwaarden vraagt specifieke aandacht.

Onzekere financiering

Ten slotte wijzen MiNa-Raad en SERV op de onduidelijkheid over de toekomstige Europese middelen voor het platteland. Heel waarschijnlijk zullen er onvoldoende Europese middelen beschikbaar zijn en zullen duidelijke keuzes in de doelstellingen en maatregelen noodzakelijk zijn. De raden pleiten ervoor om te kiezen voor verweving en diversificatie alsmede om aandacht te hebben voor het evenwicht tussen de drie pijlers van duurzame ontwikkeling. De financiering van het plattelandsbeleid mag niet in het gedrang komen door de financiering van Natura 2000 en omgekeerd.

Bijlage ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be
________________________________________
Meer info:
Bea Kayaerts - 02/558.01.41 - bea.kayaerts@minaraad.be Peter Cabus - 02/209.01.11 - pcabus@serv.be

URL: http://www.minaraad.be
http://www.serv.be
Picture: (None)
Attachments: ignace_20050418_121425_216_Att_2.pdf

Link to Press Release - NL