Stichting Wakker Dier

NIJMEEGS RESTAURANT HAALT OP VERZOEK VAN WAKKER DIER FOIE GRAS VAN MENU Persbericht - 18 april 2005

Nijmeegs restaurant t Lemke serveert vanaf deze maand nooit meer foie gras (ganzen- en eendenleverpaté). Hiermee is het in korte tijd het derde Gelderse restaurant dat toezegt dit dieronvriendelijke product definitief van de kaart te halen. De Beukenhorst uit Winterswijk en Pasta e Fagioli uit Nijmegen gingen t Lemke recentelijk voor in dit diervriendelijke besluit. Een groeiende groep (sterren-)restaurateurs raakt door voorlichting van Wakker Dier namelijk overtuigd van de noodzaak om de dieronvriendelijke ganzen- en eendenleverpaté van de menukaart te halen, zoals enkele maanden geleden Joop van den Ende in zijn restaurant le Cirque. Van den Ende haalde het product van de kaart omdat hij het te dieronvriendelijk vond om het te blijven serveren. Foie gras kan namelijk uitsluitend tot stand komen door de dieren drie keer per dag te dwangvoederen met een kilo maispap die door een trechter letterlijk de strot in wordt geduwd. De lever raakt zo verziekt en zwelt op tot wel 10 keer de normale grootte. In Nederland is de productie van foie gras daarom al verboden. Het kan echter nog wel vanuit het buitenland geïmporteerd worden en dat wordt door sommige restaurateurs dan ook gedaan. De productie van foie gras is vanwege het dierenleed niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen verboden. De WTO verbiedt importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.

Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.