Provincie Flevoland



Bantsiliek winnaar van Leader+ Projectprijs 2004

De Leader+ Projectprijs 2004 is toegekend aan het project De Bantsiliek te Bant. Dit heeft de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland besloten. De projectprijs van 2.500 euro wordt maandag 18 april 2005 uitgereikt aan dorpsbelang Bant. Leader+ is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling.

De Bantsiliek is gekozen uit de elf Leader+ projecten die vorig jaar werden goedgekeurd. Niet eerder werden in Flevoland in een dorp twee kerken verkocht en met de opbrengst van deze gebouwen in dezelfde plaats een prachtige monumentale kerk aangekocht. Dit alles in grote harmonie en met behulp van de gehele gemeenschap. Het gebouw werd door twee aannemersbedrijven uit Bant verbouwd en gerenoveerd tot een prachtig multifunctioneel centrum. Niet alleen voor de kerkgangers, maar voor de gehele Banter gemeenschap, zowel voor particulieren als instanties en bedrijven.

Bantsiliek: een samenvoeging van Bant en basilica, van oorsprong een term voor een openbaar gebouw voor de hele gemeenschap. Dat staat De Bantsiliek ook voor: een multifunctioneel centrum voor geloof en zingeving, een gemeenschapshuis, een culturele ontmoetingsplaats voor het dorp en de regio. Jong en oud kunnen hier voor velerlei activiteiten terecht, voor ieder wat wils.

Leader+ programma

Organisaties, verenigingen, stichtingen en bedrijven die een goed idee hebben, kunnen een Leader+ aanvraag indienen. De inhoud van Leader+ projecten kan uiteenlopen van leefbaarheid tot natuurbeheer, plattelandstoerisme en biologische landbouw. Eén ding hebben ze gemeen: het gaat om de inzet en betrokkenheid van de lokale samenleving. Leader+ is namelijk bedoeld voor vernieuwende initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking, die gedragen en vaak ook uitgevoerd worden door een groot deel van de samenleving.

De Leader+ aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland (LAG). Deze Lokale Actie Groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van Flevolandse verenigingen en organisaties in het landelijk gebied en geeft advies aan het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de aanvragen. Het college neemt op basis van dit advies het formele besluit en sluit vervolgens een overeenkomst met de projectuitvoerder.

Voor vragen over Leader+ en de mogelijkheden om voor subsidie in aanmerking te komen, kunt u contact opnemen met Margje Memelink, projectleider Leader+ bij de provincie Flevoland (tel. 0320 265 670).