Politiebond ACP

Unaniem SER-advies over WW

De SER heeft op vrijdag 15 april een unaniem advies over de toekomstbestendigheid van de Werkloosheidswet (WW) vastgesteld. De toekomst van de WW wordt, als het aan de sociale partners ligt, een stuk minder slecht dan het kabinet in 2004 wilde. Op het nippertje bereikte de SER een unaniem akkoord over een toekomstbestendige WW. Met de totstandkoming van dit advies is een belangrijke horde genomen in het nakomen van de afspraken die het gevolg zijn van het Museumpleinakkoord van eind 2004. Nu is het kabinet aan zet om het advies over te nemen.

Zelfs in de ochtend van 15 april leek het nog even verkeerd te gaan omdat er toch nog veel bezwaren bestonden op de voorstellen over preventie en reïntegratie. Voor de ACP zijn dit juist belangrijke onderdelen van het advies. Maar gelukkig kwam het later deze vrijdag toch nog goed en is er unaniem met het advies ingestemd.

Bij de behandeling van het advies over de toekomst van de WW koos de SER expliciet voor de 'referte-eis' van 26 uit 36 weken. Hierdoor bestaat er voor een toenemend aantal jongeren recht op een WW uitkering na afloop van bijvoorbeeld een half jaar (26 weken) contract. In het uiteindelijke advies staat ook met zoveel woorden geschreven dat oudere WW-gerechtigden uitsluitend vrijstelling van de sollicitatieplicht kunnen krijgen vanwege individuele omstandigheden in relatie tot de arbeidsmarkt. Deze omschrijving maakt duidelijk dat er geen sprake is van een algemeen vrijstellingsbeleid dat meebeweegt met de situatie op de arbeidsmarkt.

Hier leest u meer over de achtergronden.

Meer informatie over het SER advies leest u op www.ser.nl

Terug