Gemeente Den Haag

april 2005
Buurtinterventieteam Morgenstond wint Haagse Heldenprijs 2005 (18 april)

Burgemeester Deetman heeft zaterdagmiddag de Haagse Heldenprijs 2005 uitgereikt. Het Buurtinterventieteam Morgenstond kreeg in de publiekstemming de meeste stemmen voor hun idee voor het verbeteren van de wijkveiligheid. Het kookproject Haagse Hout en Buurtpreventie Project Houtwijk werden respectievelijk tweede en derde.

Burgemeester Deetman roemt het team uit Morgenstond omdat zij aan de bel trokken toen ze zagen dat de overlast in de wijk toenam. Ze vonden dat ze zelf als bewoners aan de slag moesten. Als één van de succesfactoren noemt hij de samenstelling van oud en jong en verschillende culturen waardoor het team een bijdrage levert aan de binding in de wijk.

Een onafhankelijke jury had uit de inzendingen de drie projecten genomineerd voor de prijs. Het Haagse publiek kon vervolgens een stem uitbrengen op het favoriete project. De Haagse Heldenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag te besteden aan het verbeteren van veiligheid in de wijk. De winnaar krijgt 2500 euro, nummer twee krijgt 1500 euro en voor nummer drie is er 1000 euro.

De gemeente Den Haag wil met de jaarlijkse Haagse Heldenprijs de beste ideeën voor het verbeteren van veiligheid belonen en de eigen initiatieven stimuleren. Ook wil de gemeente voorbeelden laten zien van bewoners en ondernemers die zelf verantwoordelijkheid nemen voor een veilige stad. Vorig jaar werd Haagse Heldenprijs gewonnen door Straatvertegenwoordigers Laak.

Veiligheidsplan
Den Haag looft de veiligheidsprijs uit in het kader van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer een. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. Het plan 'Een veilig Den Haag' is met samenwerkingspartners in de stad opgesteld en overlegd met inwoners en maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie: www.denhaag.nl/veilig.