Gemeente Lisse

18-04-2005 Goed ventileren belangrijk voor uw gezondheid

Een vochtig huis levert 25% meer gezondheidsklachten op

Koken, afwassen, douchen en het drogen van de was zorgen voor veel vocht. Een gezin van vier personen produceert per dag zeven tot veertien liter water. Door slechte ventilatie hoopt het vocht in de woning zich op. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben 25% meer kans op gezondheidsklachten. De klachten ontstaan niet door het vocht zelf, maar vooral door schimmels en huisstofmijten. Deze gedij-en goed in een vochtige omgeving. Ventileren kan in veel gevallen de grootste problemen oplossen.

Ventileren
Ventileren is iets anders dan even luchten. Ventileren is het voortdurend lucht verversen, genoeg om verontreinigingen af te voeren en de hele dag door frisse lucht in te ademen. Ventileren houdt de lucht in huis schoner dan luchten. Ventileren doet u door de centrale ventilatie aan te zetten, of ventilatieroosters open te zetten. Luchten is een raam verder dan een handbreedte openzetten en minimaal een kwartier open laat staan. Luchten is nodig als er veel vocht of schadelijke stoffen vrijkomen. Dit is het geval bij douchen, veel visite of verven. Zet als u lucht de verwarming tijdelijk lager.

Campagne
De gemeenten van de Duin- en Bollenstreek, de GGD Zuid-Holland Noord en de Milieudienst West-Holland voeren samen de campagne Gezond en Duurzaam wonen uit. Deze campagne bestaat in hoofdzaak uit twee onderdelen: een tentoonstelling en uitgebreide informatie over diverse themas binnenmilieu op de website van de GGD: www.ggdzhn.nl; zie ook de website van de blozende bloem: www.blozendebloem.nl.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is van 20 april t/m 4 mei te bezichtigen in de Openbare Bibliotheek van Lisse. Bij de tentoonstelling zijn verschillende folders verkrijgbaar met tips over duurzaam wonen.