Nederlandse Vereniging van journalisten

Vladimir Bartelds
voorzitter sectie landelijke omroep

Vladimir Bartelds Als opvolger van René Roodheuvel heeft de sectie landelijke omroep van de NVJ Vladimir Bartelds tot voorzitter gekozen.

Bartelds (38) is lid van de sectie sinds 2003 en kwam in de afgelopen tijd met enige regelmaat in het (omroep)nieuws als één van de woordvoerders van de Bezorgde Omroepmedewerkers. Dit platform dat zichzelf aan het opheffen is, probeert een programmamakersraad in het leven te roepen. "De stem van programmamakers is afgelopen anderhalf jaar luid hoorbaar geweest, tot frustratie van sommige omroepbestuurders. Dat geluid moet niet verloren gaan.", zegt Bartelds. De verhouding tussen de Bezorgden en de NVJ is altijd innig geweest, ze delen de zorgen om de daadkrachtigheid van de publieke omroep.

Wantrouwige sfeer
De sectie landelijke omroep heeft zich afgelopen maanden ook sterk gemaakt voor de nieuwe omroep-cao. Ook dit keer was er een stevige actiedreiging nodig om de werkgevers tot beweging te dwingen, tot spijt van Bartelds: "Het is een aanfluiting dat we iedere keer moeten laten merken dat we als journalisten echt wel actie durven voeren voor een normaal pakket arbeidsvoorwaarden. Daardoor kweek je een wantrouwige sfeer en dat maakt de volgende onderhandelingsronde er niet makkelijker op."

Bartelds werkt op dit moment als verslaggever voor KRO-Netwerk, vorig jaar was hij eindredacteur van Goedemorgen Nederland. Eerder werkte hij voor NOVA en Veronica Nieuwslijn.