Gemeente Tilburg

18-4-2005
Allemaal Tilburgers:iedere Tilburger verantwoordelijk voor zichzelf en zijn stad
Kadernota integratiebeleid stuurt op duidelijkheid in multiculturele samenleving

Het college heeft de eerste kaderstellende notitie over integratie en participatie de naam Allemaal Tilburgers meegegeven. De notitie heeft als vertrekpunt een realistische kijk op de multiculturele Tilburgse samenleving en geeft aan op welke manier en in welke richting die samenleving zich moet ontwikkelen als het gaat om integratie, participatie en diversiteit.

Belangrijk principe hierbij is de uitdaging dat burgers en organisaties, zowel allochtoon als autochtoon, zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen succes en voor de stad. We zijn tenslotte allemaal Tilburgers, aldus wethouder integratie Gon Mevis (GL). De notitie is een voorstel aan de gemeenteraad die hierover op 25 april een besluit neemt.

Met deze notitie worden de kaders van het beleid om de integratie en participatie van allochtonen in Tilburg te verbeteren, voor de komende jaren vastgesteld.
De gemeenteraad en het college hebben eerder samen het rapport Integratie en Participatie in Tilburg, stand van zaken 2005 opgesteld. Hierin staan de bevindingen van burgers, organisaties, instellingen en scholen over het beleid van de afgelopen jaren en de situatie op dit moment. Op basis van dit rapport hebben de fracties van de politieke partijen tijdens de commissievergadering Maatschappij op 4 april zich uitgesproken over de thema's die de komende jaren aan bod zouden moeten komen.

Het vertrekpunt van de nota is de problematiek die in de Tilburgse multiculturele samenleving wordt gesignaleerd. Lang niet iedereen in Tilburg doet en kan mee op het gebied van bijvoorbeeld taal, werk en onderwijs. Ook wordt er zorg in uitgesproken over onder andere criminaliteit, de rol van vrouwen, het deurbeleid in de horeca, het samen leven tussen autochtone en allochtone Tilburgers en beeldvorming over en weer. Die feiten worden afgezet tegen het gegeven dat je met 200.000 Tilburgers samenleeft. Vanuit dat vertrekpunt schetst de nota een wensbeeld als visie in welke richting de Tilburgse multiculturele samenleving zich zou moeten ontwikkelen. Deze visie is vertaald in ambities per deelgebied of probleemgebied en richtlijnen over de manier waarop die ambities in concrete maatregelen omgezet zullen gaan worden. Zoals:

- Uitbreiding van taalonderwijs en taalstages
- Grotere betrokkenheid van ouders bij het onderwijs
- Een stageplek voor elke scholier

- Verhogen sportdeelname

- Aanpak van criminaliteit

- Bestrijding van discriminatie

- Een brede campagne die toont dat we allemaal Tilburgers zijn, die het samen moeten maken. En een actief netwerk van allochtone organisaties en mensen, om het beleid mee vorm te geven.

Een kernpunt van de notitie is de actieve rol die Tilburgers, allochtoon en autochtoon, wordt toebedeeld. Wethouder Mevis: De multiculturele samenleving is een realiteit waarvan sommige mensen hopen dat die verandert, maar het wordt tijd te onderkennen dat dat niet gebeurt. Migratie is van alle tijden. Ook al is het samenleven met vele culturen soms vreselijk moeilijk, er is geen andere weg. Die weg wordt begaanbaar als alle Tilburgers, autochtoon en nieuwkomer, zich aan een aantal afspraken houden en meedoen. De gemeente zal zelf een actieve houding aannemen. Investeren in wijken die het nodig hebben, waar problemen zich ophopen. Kansen bieden aan mensen die nog de vaardigheden missen om mee te doen. Het raadsonderzoek heeft aangetoond dat er genoeg energie en positieve kracht bij mensen in de stad is, om er wat van te maken, aldus Mevis. We zijn realistisch, en tegelijk optimistisch.

De gemeenteraad stelt op 25 april de uitgangspunten vast. Daarna worden in samenwerking met maatschappelijke organisaties en burgers concrete maatregelen opgesteld en uitgevoerd.