Gemeente Tilburg

18-4-2005
Tilburg zoekt een nieuwe Stadsdichter
Jace van de Ven legt na 2 jaar zijn pen neer

Vanaf volgende week kunnen Tilburgse dichters zich kandidaat stellen als Stadsdichter.

De huidige Stadsdichter van Tilburg Jace van de Ven legt zijn pen neer. Jace van de Ven, dichter, columnist, journalist en prozaïst, werd in augustus 2003 benoemd tot stadsdichter voor een periode van twee jaar. Ook de nieuwe Stadsdichter mag zich na de benoeming twee jaar lang Stadsdichter van Tilburg noemen.

Jace van de Ven schreef als Stadsdichter van Tilburg onder andere gedichten bij het overlijden van burgemeester Johan Stekelenburg, over carnaval, Roze Maandag en Tilburg Wijnstad, bij het aantreden van burgemeester Ruud Vreeman en in opdracht van de Openbare Bibliotheek ter gelegenheid van de Nationale Gedichtendag.

Nieuw lid Stadsdichtercommissie
De Stadsdichter wordt geselecteerd door een onafhankelijke commissie. Deze commissie bestaat uit de heer drs. W. van Herwijnen, oud-wethouder cultuur van Tilburg, de heer drs. J. Kempen, publicist ten voorzitter van de stichting P.J. Cools, de heer H. Ewoldt, oud-directeur van de Openbare Bibliotheek Tilburg en mevrouw W. Siccama, letterencoördinator van LiBra, het Literair Informatiepunt Brabant. Mevrouw Siccama heeft de vrijgevallen plaats van de heer J. Goedegebuure ingenomen. De heer Goedegebuure is op eigen verzoek ontheven van zijn lidmaatschap aan de commissie vanwege drukke werkzaamheden.

De oproep voor een nieuwe Stadsdichter wordt op donderdag 21 april in de Tilburgse Koerier geplaatst en op de website van de gemeente (www.tilburg.nl/vacatures). Daarnaast worden kandidaten opgeroepen met kleine advertenties in het Brabants Dagblad. De procedure voor de nieuwe Stadsdichter start volgende week. Kandidaten kunnen zich tot 21 mei aanmelden bij het college door een uitgebreid CV en een selectie van hun eerdere werk in te sturen.

De benoeming van een Stadsdichter past bij Tilburg; de stad profileert zich met kunst en cultuur. De toegankelijkheid van kunst staat hierbij voorop.