Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen faciliteert skate- en skeelerroutes

18 april 2005 - In 2003 nam de Schaats- en skatevereniging Lek en Linge te Culemborg het initiatief om in het westelijk deel van het Rivierengebied te komen tot een aantal bewegwijzerde skate- en skeelerroutes. Het doel was om deze groeide tak van sport op de openbare weg te faciliteren maar aan de andere kant ook om via bewegwijzering sturend bezig te zijn. In nauw overleg met de BV Recreatiemaatschappij Rivierenland te Tiel werd een uitgebreid projectplan uitgewerkt. Dit projectplan vormde de basis voor uitvoerig overleg met de betrokken gemeenten, de provincie Gelderland, het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, het Regionaal Bureau voor Toerisme en de Streekcommissie Rivierenland West.

Een viertal routes, gelegen in de gemeenten Culemborg, Buren en Geldermalsen werd uitgetekend en in de praktijk getest. De routes sluiten onderling op elkaar aan en zijn verbonden met de NS-stations Beesd, Culemborg en Geldermalsen. De totale kosten bedragen ongeveer 35.000,-- waarvan de provincie en de Recreatiemaatschappij het grootste deel voor hun rekening nemen.

Het gemeentebestuur is gevraagd een bijdrage te leveren in de vorm van het skate- en skeelervriendelijk onderhouden van de wegen die binnen de gemeente in de verschillende routes zijn opgenomen. Het is in het buitengebied gebruikelijk wegen te voorzien van een slijtlaag in de vorm van een bitumen (kleef)laag afgestrooid met een relatief grove steenslag. Zon slijtlaag is uitstekend geschikt voor gemotoriseerd (landbouw) verkeer, maar skaters- en skeelers worden daar niet vrolijk van. Zij zien liever een vlakke asfaltweg zonder slijtlagen. Dat is echter vanuit financieel oogpunt niet reëel. Om de routes voor de skaters en skeelers toch gebruiksvriendelijker te maken heeft het college van burgemeester en wethouders besloten bij nog aan te pakken wegen binnen de routes over te gaan tot het aanbrengen van een fijnere steenslag. Dit leidt niet tot meerkosten, maar een evaluatie na enkele jaren zal de gevolgen van deze maatregel op de kwaliteit van de wegen op langere termijn moeten uitwijzen.

Het projectplan moet nog dit voorjaar worden gerealiseerd. Het sluit prima aan op de doelstellingen uit het toeristisch recreatief beleid van de gemeente Geldermalsen zoals dat in september 2004 door de gemeenteraad is vastgesteld.