Ingezonden persbericht


Meer dan 80 procent Nederlands glas gerecycled

Eenpersoonshuishoudens en plattelandsbewoners beste glasinzamelaars

Utrecht, 18 april 2005 - 81% van alle glazen flessen en potten die in Nederland worden gebruikt, wordt gerecycled. Dat is ruim 412.000.000 kilo. Nederlanders brengen gemiddeld 21,1 kilo per jaar naar de glasbak. Dit zijn gemiddeld zo´n 50 flessen(1). Dit blijkt uit de vandaag verschenen glasinzamelingscijfers van Uitvoering Afvalbeheer van SenterNovem.

Met deze cijfers ontstijgt Nederland ruimschoots het Europese gemiddelde van 60%, en komt hiermee op de 5e plaats van beste glasinzamelende landen van de EU. Landen die vooruitlopen op Nederland zijn 1) Zwitserland (96%), 2) Zweden (92%), 3) België (88%) en 4) Noorwegen en Oostenrijk (86%).

Deze cijfers betreffen het jaar 2003. De cijfers over 2004 zijn nog niet bekend. Het glasrecyclingpercentage stijgt in Nederland nog steeds. In 2002 en 2001 werd 78% van het Nederlandse glas gerecycled. Toen Stichting Promotie Glasbak in 1981 werd opgericht, was het inzamelpercentage 27% en stonden er 6.000 glasbakken in Nederland. Nu zijn dat er zo'n 25.000 en is het inzamelpercentage drie keer zo hoog. Alleen als glasverpakkingen gescheiden van het restafval worden ingezameld, kan het glas als grondstof worden ingezet bij de productie van nieuwe glazen flessen en potten. Om die reden is in 1978 in Nederland de glasbak geïntroduceerd.

Eenpersoonshuishoudens en plattelandsbewoners zamelen relatief gezien het meeste glas gescheiden in. Tweeverdieners, stedelingen, studenten en allochtonen zijn groepen die achter lopen op het landelijke gemiddelde.

Vijf gemeenten winnen Gouden Glasbak
In het Convenant verpakkingen is afgesproken dat eind 2005 90 procent van het glas moet worden gerecycled. Dit komt neer op circa 28 kilo per inwoner per jaar. De gemeenten hebben hierin een belangrijke taak en doen hun best om zoveel mogelijk glas bij de burgers in te zamelen. Om deze moeite te belonen beloont de Stichting Promotie Glas de gemeenten met het hoogste inzamelresultaat met een Gouden Glasbak. Dit jaar winnen de volgende vijf Nederlandse gemeenten een Gouden Glasbak omdat zij in hun stedelijkheidsklasse het meeste glas hebben ingezameld. Deze gemeenten zijn: klasse 1: Leidschendam-Voorburg (25,5 kilo glas per inwoner) klasse 2: Velsen (35,2 kilo glas per inwoner) klasse 3: Ouder-Amstel (36,1 kilo glas per inwoner) klasse 4: Woudenberg (42,4 kilo glas per inwoner) klasse 5: Baarle-Nassau (33,8 kilo glas per inwoner)

Op 20 april reikt Titia van Leeuwen van het ministerie van VROM namens Stichting Promotie Glasbak de Gouden Glasbakken uit aan de milieuwethouders van de winnende gemeenten. Bij de prijs hoort een bedrag van ¤ 2.500 per gemeente, die zij moet besteden aan de verdere verbetering van de kwaliteit van het ingezamelde glas. De uitreiking vindt plaats tijdens het duurzaamheids- en innovatie evenement KansRijk 2005 van SenterNovem.

Recycling voorkomt niet alleen afval, het bespaart ook grondstoffen en energie. Elke kilo glasscherven spaart circa 1,2 kilo natuurlijke grondstoffen (zand, kalk en soda). Elke 10% scherven die als grondstof wordt ingezet in plaats van ruwe grondstoffen bespaart 2,5% energie. Een lege fles of pot is dus geen afval, maar een belangrijke grondstof.

Voetnoten

1) 21 kilo per jaar staat tevens gelijk aan 21 pakketten bestaande uit een wijnfles (425 gr), bierflesje zonder statiegeld (120 gr), koffiemelkflesje (140 gr), pot jam (240 gr) en een sausfles (180 gr).

Over SenterNovem
SenterNovem stimuleert duurzame ontwikkeling en innovatie: we verbinden overheidsbeleid aan de praktijk van de markt én andersom. Zo leveren we een tastbare bijdrage aan een vitale samenleving, waar economische groei door verantwoord handelen plaats kan vinden in harmonie met onze leefomgeving. Senter-Novem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat kennis bundelt op drie kerngebieden:o innovatieo energie en klimaato milieu en leefomgeving.

Bedrijven, instellingen en overheden die duurzaamheid en innovatie willen bevorderen, kunnen voor ondersteuning terecht bij SenterNovem. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, milieuvriendelijke technieken en innovatieve producten. SenterNovem help ze vérder met: o financiële ondersteuning o opbouwen van netwerken voor samenwerking en het delen van kennis o kennis verspreideno opzetten en begeleiden van transitieprocessen o adviseren voor beleidsontwikkeling vanuit onze ervaring met het uitvoeren van regelingen en programma's. SenterNovem werkt vooral voor ministeries, maar ook voor decentrale overheden, de Europese Unie, het Internationaal Energieagentschap (IEA) en de Wereldbank. Vanuit vestigingen in Den Haag, Utrecht, Zwolle en Sittard werken circa 1.250 medewerkers dagelijks aan duurzame ontwikkeling en innovatie.

Over Stichting Promotie Glasbak
Na de plaatsing van de eerste glasbak in 1978 werd in 1981 op initiatief van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Stichting Promotie Glasbak opgericht, met als doel het juiste gebruik van de glasbak verder te stimuleren. Belangrijke onderwerpen zijn kleurscheiding en voorlichting over wat wel en niet in de glasbak mag.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

SenterNovem
Susan van der Zwaag
Telefoon 030-2393570
s.van.der.zwaag@senternovem.nl