Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Aantal zorgvacatures in de regio Amsterdam stijgt weer

Het totaal aantal vacatures in de zorgsector in de regio Amsterdam is gestegen met 24% ten opzichte van zes maanden geleden. Er zijn in totaal 889 vacatures geteld. Gevreesd moet worden dat hiermee een einde is gekomen aan het teruglopen van het aantal vacatures gedurende de afgelopen drie jaar. In de regio Amsterdam is de zorgsector goed voor meer dan 44.000 banen. Dit zijn de uitkomsten van de vacature-enquête, die twee maal per jaar in opdracht van het Duaal Zorgsector Overleg (DZO) door het bureau SIGRA dienstverlening wordt uitgevoerd.

Het aantal vacatures voor verzorgende, opvoedkundige en verplegende functies (VOV) is in totaal gestegen met 17%. In de GGZ, de gehandicaptenzorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen groeit het aantal VOV vacatures het sterkst. In deze sectoren neemt ook het aantal moeilijk vervulbare vacatures weer toe. In deze regio zijn zo'n 259 banen niet binnen drie maanden te vervullen. Van alle moeilijk te vervullen vacatures is 63% een verzorgende of verplegende functie.

De ziekenhuizen vormen een uitzondering. In deze sector daalde het aantal vacatures met 12%. Voor de ziekenhuizen is het de afgelopen periode ook eenvoudiger geworden de vacatures te vervullen. Het aantal vacatures dat langer dan 3 maanden open staat is afgenomen tot 116 vacatures.

De uitkomsten van dit onderzoek komen overeen met de meerjaren prognoses. Hierin werd al voorspeld dat de tekorten aan zorgpersoneel weer zouden gaan toenemen en dat zonder maatregelen vanaf eind 2005 het aantal vacatures nog sterker gaan stijgen. Hierbij zullen met name de moeilijk te vervullen vacatures sterk oplopen. Momenteel kan 30% van de vacatures niet binnen drie maanden worden ingevuld, dit kan in 2007 oplopen tot 60%.

Een uitgebreider artikel over de uitkomsten van de vacature-enquête kunt u hier in pdf-formaat downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendy Rinzema (communicatie bureau SIGRA dienstverlening) of Jacko van der Meulen, regiofunctionaris Duaal Zorgsector Overleg
Amsterdam/Zaanstreek/Waterland tel: 020-5128888 Nieuws