Gemeente Waalwijk

Architectenbureau EGM uit Rotterdam gaat de centrale huisvesting voor de gemeente Waalwijk ontwerpen. Het college van Waalwijk heeft dit vanmorgen besloten. Het architectenbureau is gekozen uit vijf bureaus die vanuit een voorselectie een massastudie hebben gepresenteerd aan de gemeente. Voor de selectie van de architect is een Europese aanbesteding gevolgd. In december 2005 is duidelijk hoe het gebouw er precies uit komt te zien. Dan is het definitieve ontwerp gereed. Volgens planning begint de bouw dan in het najaar van 2006, zodat het nieuwe gemeentehuis in het voorjaar van 2008 in gebruik kan worden genomen. Ontwerp nieuw gemeentehuis.

Selectiecriteria

De vijf studies van de architectenbureaus zijn beoordeeld op de volgende punten:


- stedenbouwkundige kwaliteit


- architectonische kwaliteit


- functionele kwaliteit


- algemeen (beoordeling presentatie)


- toetsing aan Programma van Eisen (functioneel, ruimtelijk en financieel)

Als uitkomst uit de uitgebreide beoordeling van de vijf massastudies komt het ontwerp van EGM architecten als meest geschikte uit de bus.

De overige architectenbureaus die een studie hebben gepresenteerd zijn:

Kraaijvanger-Urbis, Ellerman Lucas van Vugt, Architecten CIE, De Twee Snoeken.

Aanleiding

De gemeente Waalwijk gaat over tot nieuwbouw van een gemeentehuis aan de Taxandriaweg, ter hoogte van de parkeerplaats, omdat de huidige huisvesting niet meer voldoet. De medewerkers van de gemeente zijn, vanwege ruimtegebrek op verschillende locaties gehuisvest. De nieuwe huisvesting zorgt ervoor dat alle gemeentelijke dienstverlening kan worden geleverd vanuit één locatie (één loketgedachte). Daarnaast zorgt het voor een betere onderlinge communicatie, lagere exploitatiekosten en betere arbeidsomstandigheden.