FNV

Spontane actie bij SCA in Hoogeveen

Ruim vierhonderd man was zaterdag bij maandverbandfabriek SCA in Hoogeveen aanwezig om te praten over de dreigende reorganisaties. Die avond braken er spontane acties uit.
De reorganisatie zou minstens 250 banen kosten en komt bovenop een eerdere die is aangekondigd. Die zou ten koste gaan van 130 arbeidsplaatsen. De Zweedse multinational maakt onder meer maandverband en incontinentieproducten, zoals Libero, Libresse en Tena. De productie in Hoogezand zou naar Slowakije en naar Noord-Amerika worden verplaatst.

Vakbondsbestuurder Dick Heinen gaat met de directie praten om de eerste reorganisatie van tafel te krijgen. "Wil de directie dat besluit niet herroepen, dan gaan we staken."
Volgens Heinen is de reorganisatie niet noodzakelijk. "Het verplaatsen van de productie is helemaal niet goedkoper, zo is uit eerder onderzoek gebleken. Er zit wat anders achter. SCA wil op de Oost-Europese markt opereren met producten die voor ons al hun langste tijd hebben gehad."

Voor het verplaatsen naar Noord-Amerika geldt een andere reden: "Hoogeveen produceert veel voor de Amerikaanse markt. Als het daar wordt gemaakt, scheelt dat transportkosten."

De ondernemingsraad trekt een externe adviseur aan om een alternatief business plan op te stellen voor de reorganisatie die 250 banen zou kosten. "Ik ben ervan overtuigd dat dat plan kans van slagen heeft. De vestiging in Hoogeveen is een zeer productieve fabriek."