Waterschap Regge en Dinkel

18-04-2005 14:22

Persbericht: Intentieverklaring samenwerking heffing en invordering waterschapsbelasting
18-04-2005
Waterschappen Groot Salland, Reest en Wieden, Regge en Dinkel, Rijn en IJssel, Velt en Vecht willen samenwerken op het gebied van heffing en invordering van waterschapsbelasting

De waterschappen hebben een intentieverklaring gesloten met het doel in 2006 een gezamenlijke belastingdienst operationeel te hebben.

Door de heffing en invordering onder te brengen in een op te richten openbaar lichaam in de vorm van een gemeenschappelijke regeling willen de waterschappen een grotere doelmatigheid en een kwaliteitsverbetering realiseren.

Het vormen van een gezamenlijke belastingorganisatie past perfect in de landelijke ontwikkelingen. Zowel het Kabinet als de Tweede Kamer hebben aangegeven dat door middel van samenwerking de wateropgaven slagvaardiger en effectiever moeten worden uitgevoerd. Samenwerking tussen waterschappen is een stap in de gewenste richting en biedt wellicht kansen tot verdergaande samenwerking met andere partners, zoals bijvoorbeeld gemeenten.

Om definitief over te kunnen gaan tot overheveling van taken aan een nieuwe belastingorganisatie zal nog een aantal praktische onderwerpen in een vervolgonderzoek verder uitgewerkt moeten worden.

De algemene besturen van de waterschappen zullen in het najaar besluiten of de intentie tot samenwerking zal worden geëffectueerd.

In de loop van 2006 kan de nieuw te vormen organisatie starten met haar werkzaamheden.

De nieuwe organisatie gaat de heffing en invordering verzorgen in de gehele provincie Overijssel en een belangrijk deel van Drenthe en Gelderland.

Het is nog niet bekend wat de vestigingsplaats zal worden.