Gemeente Nijmegen

Persbericht Kronenburger Forum
18-4-2005

Fijn stofmetingen in Nijmegen-West en Weurt op advies Kronenburger Forum

Hoeveel fijn stof ademen de mensen in Weurt/Nijmegen-West dagelijks in? Om een antwoord op die vraag te krijgen zijn op vijf locaties in dit gebied meetstations opgesteld, die de hoeveelheid fijn stof in de lucht continu meten. Dit gebeurde op advies van het Kronenburger Forum, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de plaatselijke bedrijven, bewoners en milieugroepen. De drie samenwerkende overheden Nijmegen, Beuningen en de provincie Gelderland hebben dit advies overgenomen en de meetstations in maart geplaatst. In juni worden de eerste meetresultaten verwacht.

Kronenburger Forum
Het Kronenburger Forum heeft de meetgegevens nodig, om te kunnen beoordelen, wat de daadwerkelijke milieukwaliteit in de woonwijken is. Op grond daarvan formuleert het Forum mogelijke maatregelen ter verbetering van de milieukwaliteit. Vervolgens adviseert ze de overheid over die maatregelen. Op deze wijze behandelt het Kronenburger Forum achtereenvolgens fijn stof, geur, overige luchtverontreiniging en geluid. Uiterlijk eind 2005 heeft het Forum een advies uitgebracht over deze milieuaspecten.

Effect lokale bronnen
Landelijk bestaat er belangstelling vanuit VROM en RIVM voor deze metingen, omdat fijn stof nog weinig lokaal gemeten wordt. Het is mogelijk, dat het effect van lokale bronnen afwijkt van wat tot nu toe wordt aangenomen. De stations staan verdeeld in het gebied opgesteld, behalve één station, dat specifiek de uitstoot van de Energieweg meet (zie kaartje). De registratie gebeurt dagelijks geheel automatisch via een GSM-verbinding en is gekoppeld met de weergegevens van het meteostation Weurt.

----------------- --------------------------- -------------------------- ----------------------------

Bijlage: kaartje van het gebied met de meetstations erop aangegeven (onderschrift 'plaats van de meetstations')

Nadere informatie bij de voorzitter van het Kronenburger Forum: Hans Beltman, tel: 06-27085502

Zie ook www.kronenburgerforum.nl

---- --
-----------------------
5

4

3

2


1

Meetstations voor fijn stof in Nijmegen-West en Weurt
1. Jonkerstraat

2. Weurt

3. kop Waterkwartier

4. Energieweg

5. Hees

---- --