Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
15

Directie:
voorlichting

18-04-2005

Status:
informatie

Operatie Jong in uitvoering

Start aanpak zorgstructuren in en om school

Het ministerie van OCW is gestart met het verbeteren van de keten van zorg voor leerlingen in en om scholen. Een instrument om dit te bereiken in het voortgezet onderwijs is een goed functionerend zorgadviesteam. Daarom heeft OCW, in overleg met de andere bij de Operatie Jong betrokken ministeries, het initiatief genomen om samen met IPO, VNG en de onderwijspartijen te starten met het project Zorg in en om School (ZioS). Doel van het project is zorgadviesteams bij alle scholen voor voortgezet onderwijs in 2007 en verhoging van de kwaliteit van de zorgadviesteams. Zorg in en om School is één van de 12 thema's van Operatie Jong en een van de eerste concrete uitwerkingen van deze agenda. Behalve binnen het voortgezet onderwijs is een dergelijke aanpak ook gestart voor het primair onderwijs en beroepsonderwijs.
Goed werkende zorgadviesteams verzekeren snellere en betere hulp voor jongeren bij problemen, zodat zij kunnen rekenen op een vangnet binnen de eigen schoolomgeving. In het zorgadviesteam werkt de school samen met de leerplichtambtenaar, het (school)maatschappelijk werk, bureau Jeugdzorg, de Jeugdgezondheidszorg en de politie. De school regisseert de uitvoering van deze samenwerking. De bestuurlijke regie ligt bij de gemeente(n).

Binnen het voortgezet onderwijs is de laatste jaren veel aandacht voor leerlingenzorg. Maar deze zorg sluit vaak te weinig aan bij externe voorzieningen waardoor de jongere niet de juiste hulp krijgt. Dat blijkt ondermeer uit onderzoek van het Landelijk Centrum Onderwijs en Jeugdzorg, de monitor 2004 'Voortgezet onderwijs en externe instellingen`. Dit is daarmee feitelijk de nulmeting voor het project.

ZioS ondersteunt scholen, gemeenten en provincies bij het opzetten van een zorgadviesteam en het versterken van de samenwerking in een zorgadviesteam. Daarbij sluit ZioS aan bij de al in gang gezette ontwikkelingen per regio of per provincie. ZioS ontwikkelt ook kwaliteitscriteria voor zorgadviesteams en doet onderzoek naar de effecten van zorgadviesteams.

Het project duurt tot juni 2007. Dan moet er een sluitend en goed werkend netwerk van zorg zijn voor alle scholen. Het APS (een onderwijsadviesbureau) en LCOJ (landelijk centrum Onderwijs en Jeugdzorg) voeren het project uit.

18-04-2005
Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: ocwinfo@postbus51.nl