Gemeente Westerveld

18-4-2005
Nieuws van de gemeenteraadsvergadering van 12 april

Op 12 april vergaderden de gemeenteraad en de vaste raadscommissie. De belangrijkste punten uit beide vergaderingen zijn hieronder weergegeven. De agenda en de bijbehorende stukken (voorstellen) kunt u ook inzien op deze site. Klik daarvoor bij 'Bestuur en Organisatie' op 'Agenda' bij 'Gemeenteraad' of 'Commissie'.

Visie op de voorzieningen.

De commissie besprak het concept van deze visie. Het was een opiniërende discussie en niet bedoeld om daarover nu al een besluit te nemen; dat volgt in juni, na een inspraakronde. Over één punt werd alvast wel een duidelijke reactie gegeven: de samenvoeging van de bibliotheken van Dwingeloo en Diever met als vestigingsplaats Diever zien de meeste fracties niet zitten. Ook de drie insprekers (de voorzitter van het bibliotheekbestuur, de voorzitter van dorpsbelangen Dwingeloo en de directeur van de W.A.Storkschool) hielden een pleidooi om de bibliotheek in Dwingeloo open te houden, omdat het volgens hun een belangrijke basisvoorziening voor Dwingeloo is.

Op de visie zelf werd door de fracties verschillend gereageerd. Voorzitter Bouwhuis vatte dit samen met de constatering dat enerzijds een aantal fracties meer concrete voorstellen verwacht over de voorzieningen in de kernen en aan de andere kant dat het stuk goede aanknopingspunten biedt voor de verdere uitwerking.

Na de inspraakronde zal het college in juni een voorstel aan de raad doen over de visie. Wethouder Smeenk kondigde aan dat het college dan met een concreet voorstel zal komen.

Kaders voor het woonplan-II vastgesteld

De gemeenteraad ging akkoord met het collegevoorstel om vijf kaders vast te stellen, die het uitgangspunt zijn voor het toekomstig woonbeleid van de gemeente.

Alle fracties vonden het belangrijk dat de achterstand die de afgelopen jaren is opgelopen bij de realiseren van nieuwe woningen wordt ingelopen.

De PvdA wees op het geringe aantal sociale huurwoningen dat de laatste jaren is gebouwd. De PvdA toonde zich overigens beducht om open plekken in de dorpen vol te bouwen, omdat dit ten koste kan gaan van het karakter van het dorp. Dit betekent dan meer bouwen buiten de âcontourâ, waarbij de PvdA met de suggestie kwam om bijvoorbeeld tegen de nieuwe uitbreiding van Steenwijk aan te bouwen.

Ook het wonen in het buitengebied moest in het beleid meer aandacht krijgen volgens de meeste fracties. En het college werd gevraagd om bij de realisering van plannen verder te kijken dan woonstichting Actium. Wethouder Smeenk reageerde positief op deze twee opmerkingen.

Het CDA vroeg zich af hoe hard de kaders zijn in een woningmarkt in beweging; het is gewenst de kaders te toetsen op houdbaarheid en ze eventueel bij te stellen. Zowel CDA als VVD vroegen naar het geschikt maken van recreatiewoningen die aan bepaalde eisen voldoen voor permanente woningbouw.

Progressief Westerveld pleitte voor meer actie en een strakkere regie van de gemeente bij het maken van realiseren van plannen. En meer middelen (bijvoorbeeld via de grondprijzen) om de bouw van woningen voor starters te stimuleren.

De VVD-fractie vond de kaderstelling wat eenzijdig gericht op bepaalde doelgroepen. Zij pleitten voor meer mogelijkheden voor de bouw van duurdere woningen, waarbij via doorstroming andere woningen beschikbaar kunnen komen. Op voorstel van de VVD werd als aandachtspunt de huisvesting voor zorgbehoevende jongeren aan het beleid toegevoegd.

Gemeentebelangen vroeg om meer vaart bij het realiseren van de herstructureringsplannen, waardoor er ook meer beweging en doorstroming op de woningmarkt kan komen.

Wethouder Smeenk wees op de accenten die de gemeente wil leggen bij de zorg voor bepaalde doelgroepen, zoals starters op de woningmarkt en huisvesting voor ouderen, gecombineerd met mogelijkheden van zorg. Dat wil niet zeggen dat andere ontwikkelingen niet kunnen, maar als gemeente ben je beperkt in je mogelijkheden en die moet je actief inzetten voor deze doelgroepen, aldus de wethouder.

Topsalaris bestuurder Essent

Net als bij andere gemeenten en provincies was ook in Westerveld het salaris van de voorzitter van Essent onderwerp van discussie.

De PvdA diende een motie in waarin het college werd gevraagd om als aandeelhouder na te gaan of er een meerderheid is te vinden voor een beleidswijziging bij dit bedrijf. De motie werd unaniem aangenomen, waarbij op voorstel van het CDA daaraan ook andere bedrijven waarin de gemeente deelneemt werden toegevoegd.

Nationale parken

Tijdens de vragenronde haakte Progressief Westerveld in op de onrust die bij omwonenden is ontstaan over de uitvoering van het beheerplan. De fractie pleitte voor een betere communicatie tussen het Overlegorgaan van het park en de omwonenden; de gemeente maakt deel uit van het Overlegorgaan. Volgens wethouder Geertsma was de communicatie juist verbeterd na initiatief van de gemeente; bedoeling is dat er een gebruikersoverleg wordt georganiseerd.

Jelle de Haas (Gemeentebelangen) wees op de communicatie over de weg Lhee-Kraloo in het NP Dwingelerveld. In de commissievergadering van 31 maart werd gesproken over een onderzoek naar alternatieven, terwijl de volgende dag door het Overlegorgaan al een plan werd geproduceerd.

De volgende vergadering

De volgende vergaderingen van raad en commissie zijn op 28 april. Op de agenda staan dan onder meer de uitbreiding Vledder-Noord en de instelling van een gemeentelijke rekenkamercommissie.

Meer weten over de raad? Neem dan contact op met de griffier (Simon Ronda), tel.nr.: (0521).349 350.