Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

18-04-2005
Welzijn, wonen en zorg in de kernen van de gemeente Eersel

Vorig jaar zijn er in alle dorpen van de gemeente Eersel lokale werkgroepen actief bezig geweest met de vraag 'Wat hebben ouderen, chronisch zieken en gehandicapten nodig om, naar tevredenheid, te kunnen leven en oud te kunnen worden in hun eigen dorp?' De werkzaamheden van de werkgroepen zijn inmiddels afgerond. Er is een presentatie aan de eigen bewoners geweest. Daarnaast zijn de bevindingen vastgelegd in een eindrapportage met daarbij aanbevelingen en conclusies. Deze rapportage is ook aangeboden aan het college. Mede dankzij deze bevindingen zijn er in diverse dorpen al initiatieven op gang gekomen die ouderen, chronisch zieken en gehandicapten kunnen ondersteunen in het zelfstandig kunnen blijven functioneren en wonen.

Wet op de maatschappelijke ondersteuning
De initiatieven passen prima in hetgeen met de verwachte invoering van de Wet op de maatschappelijke ondersteuning vanaf 2006 onder meer wordt beoogd. Namelijk dat in de gemeente voorzieningen worden getroffen om mensen in staat te stellen deel te (blijven) nemen aan het maatschappelijk verkeer en zelfstandig te (blijven) functioneren en wonen. De rol die burgers (in de vorm van onder andere mantelzorg en vrijwilligers) hierin zullen moeten gaan vervullen zal, gezien de verwachte versobering van de zorgverlening in de komende jaren, alleen nog maar toenemen.

Voor vragen rondom dit onderwerp kunt u contact opnemen met mevrouw M. Heesterbeek van het Gecoördineerd Ouderenwerk de Kempen (telefoon 0497-51 47 46) of met mevrouw T. van Hoef van het team Welzijn van de gemeente Eersel (telefoon 0497-53 13 76).