Het dual-core-tijdperk begint: PC-producenten leveren PC's met Intel dual-core processors

PC-systemen met Intel dual core-processors als eerste op de markt

Kontich, 18 april 2005 - Computerproducenten Alienware, Dell en Velocity Micros zijn vandaag begonnen met de verkoop van desktop PC's en werkstations gebaseerd op Intels eerste dual-core processor platform. De systemen met dual-core processors zijn gericht op computerhobbyisten en entertainment-liefhebbers.

"Het is vandaag een historische dag voor de computerindustrie, nu er systemen met dual-core processors beschikbaar zijn. In plaats van één brein hebben PC's er nu twee", zegt Don MacDonald, vice president van Intels Digital Home Group. "Deze mijlpaal heeft extra betekenis voor Intel. Immers, we staan aan de vooravond van de veertigste verjaardag van de Wet van Moore. Deze wet gaat over het toevoegen van meer eigenschappen aan computerchips - zonder een equivalente stijging van de kosten. De introductie van dual-core processors is daar een perfect voorbeeld van."

Intels eerste op dual-core processors gebaseerde platform omvat de Intel® Pentium® Processor Extreme Edition 840 op 3,2GHz en de Intel® 955X Express Chipset.

"Dit platform geeft computergebruikers de kracht voor high-definition video, geluid van hoge kwaliteit en 3-D visualisatie voor audio, video, digitale ontwerpen en games", aldus MacDonald. "Het platform biedt meer mogelijkheden en laat mensen meer uit hun computer halen. En dat zal ook de manier veranderen waarop gebruikers computerkracht zowel binnen- als buitenshuis gebruiken."

Dual- en multi-core processors zijn ontworpen met twee of meer complete verwerkingskernen binnen één enkele processor, wat het gelijktijdig uitvoeren van meerdere activiteiten mogelijk maakt. Gecombineerd met Intels Hyper-Threading technologie*, die elke verwerkingskern laat fungeren als twee logische processors, kan de Intel Pentium Extreme Edition 840 tegelijkertijd vier software 'threads' verwerken, door efficiënter gebruik te maken van onderdelen die anders niets zouden doen.

Intel werkt aan meer dan 15 multi-core projecten voor desktop-, mobiele en servermarktsegmenten. Het bedrijf zal dit kwartaal ook het dual-core Intel® Pentium® D processor platform introduceren voor het brede publiek. Systemen van grote computerproducenten zullen kort daarop op de markt verschijnen.

De prijs van de Intel Pentium Processor Extreme Edition 840 bedraagt $999 in hoeveelheden van 1000 stuks. De prijs van de Intel 955X Express Chipset bedraagt $50 in hoeveelheden van 1000 stuks. Voor computerproducenten en systeemintegrators is ook een moederbord beschikbaar met de Express Chipset.

Meer technische informatie over deze producten is te vinden in www.intel.com/pressroom/kits/pentiumee/factsheet.pdf.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.


* Hyper-Threading technologie vereist een computer met een Intel® Pentium® processor met Hyper-Threading technologie, een chipset en een BIOS die deze technologie ondersteunen, en een besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor deze technologie. De prestaties zijn afhankelijk van de specifieke hardware en software. Meer informatie is te vinden op www.intel.com/info/hyperthreading.