TNS NIPO

18 april 2005

Geld Giro 555 mag ook naar Afrika

Driekwart van de donateurs van Giro 555 vindt het geen probleem als een deel van het recordbedrag voor de tsunami-slachtoffers wordt besteed aan andere noodgebieden, zoals Afrika. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant. De Samenwerkende Hulporganisaties zien echter geen reden het tsunami-geld in te zetten in bijvoorbeeld Darfur.

Volgens de hulporganisaties kan het geld voor het tsunami-rampgebied nog steeds zinvol worden besteed. Er is wat hen betreft geen reden af te wijken van de regel dat donaties moeten worden gebruikt voor het doel waarvoor ze gegeven zijn. Onlangs meldden de hulporganisaties dat 183 miljoen euro is binnengekomen voor de tsunami-slachtoffers.

Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de donateurs het geen probleem vindt als een deel van hun geld wordt ingezet voor andere noodsituaties. Van 44 procent mag het ook, maar onder voorwaarden: voor 18 procent is de voorwaarde dat slechts een bepaald percentage (gemiddeld 16%) aan andere doelen besteed mag worden, voor 20 procent is de voorwaarde dat het geld aan bepaalde doelen wordt besteed (waarbij Darfur verreweg het meest genoemd wordt).
---

1 | Driekwart donateurs heeft geen probleem met besteden deel van Tsunami-geld aan andere goede doelen

---

%
Dat mag 31
Dat mag onder voorwaarden 44
Dat mag niet 75

---

Donaties aan tsunami gingen nauwelijks ten koste van andere goede doelen
Eén op de drie (32%) ondervraagden geeft aan een (min of meer) vast potje te hebben voor goede doelen, maar hieruit zegt slechts elf procent geheel of gedeeltelijk de donatie aan de tsunami-slachtoffers te hebben bekostigd (van 32% = 3,5% van allen). Voor 89 procent was dit een donatie bovenop het gereserveerde geld voor goede doelen.

Ook als gevraagd wordt of men, nadat men geld heeft gestort op Giro 555 voor Zuid-Oost Azië, meer of minder is gaan geven aan andere goede doelen, wordt overwegend ontkennend geantwoord: 81 procent zegt na deze donatie "evenveel te hebben gegeven aan andere doelen", zeven procent is hierdoor minder gaan geven, negen procent weet het niet en drie procent is juist meer gaan geven.

C0521 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden gedurende de eerste twee weken van april. In totaal zijn hierbij 1.125 personen ondervraagd, waarvan 560 geld doneerden aan Giro 555. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Volkskrant. (n=1.125).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).