Ingezonden persbericht


Milieufederatie: zet sluisgelden in voor leefomgeving

Zaandam, 18 april 2005 - Nu de bouw van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden niet door gaat, wil de Milieufederatie Noord-Holland dat het geld dat de Provincie hiervoor gereserveerd had, ten goede komt aan verbetering van de luchtkwaliteit. Het gaat om een bedrag va 34 miljoen euro.

Vorige week besloot minister Peijs dat er voorlopig geen nieuwe zeesluis bij IJmuiden komt. De minister vindt dat het huidige sluizencomplex verder geoptimaliseerd kan worden en dan voldoende capaciteit biedt.

Hiermee komt een einde aan een jarenlange lobby vanuit Amsterdam en de Provincie Noord-Holland voor een geheel nieuwe sluis. De Milieufederatie heeft de noodzaak van zo'n nieuwe zeesluis altijd bestreden met het argument dat de Amsterdamse haven een verwerkingshaven moet blijven en niet moet inzetten op milieubelastende en ruimtevretende doorvoer van containers en bulkgoederen. De Milieufederatie vond vorige week het Centraal Planbureau aan haar zijde, toen bekend werd dat een nieuwe sluis totaal niet rendabel zou zijn.

Nu een nieuwe zeesluis bij de monding van het Noordzeekanaal van de baan is, doet de Milieufederatie een bestedingsvoorstel voor de 34 miljoen euro die het provinciebestuur voor de sluis op de plank had gelegd: laat het geld ten goede komen aan de leefkwaliteit in het Noordzeekanaalgebied. De Milieufederatie dringt aan op maatregelen die de lokale luchtkwaliteit verbeteren, zuinig ruimtegebruik stimuleren en openbaar vervoer versterken.

Einde persbericht

Voor meer informatie (