Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Technologische innovaties breken door in Europa

Het Innovation Relay Centre (IRC) is een netwerk dat technologievraag en - aanbod matcht op Europese schaal. Hét moment om de tussenbalans op te maken was 1 april, toen het eerste contractjaar van IRC afliep. Maar liefst 1000 bedrijven hebben het afgelopen jaar een contract met een Europese partner gesloten en passen nieuwe innovaties toe. Of het nu gaat om een nieuwe tractor die eenvoudig schuine slootkanten kan maaien of om een nieuwe methode om dashboarden te fabriceren. Van de Nederlandse bedrijven en instellingen die een partnerverzoek hebben uitgezet in het IRC-netwerk heeft maar liefst 15 procent een Europese zakenpartner gevonden. IRC heeft 200 kantoren in heel Europa. In Nederland is IRC een samenwerkingsverband tussen SenterNovem en Syntens en wordt het gefinancierd vanuit de Europese Commissie en het Ministerie van Economische Zaken.

Per jaar worden er 2800 nieuwe technologieprofielen opgenomen in de database (www.ircnederland.nl) van het IRC-netwerk. De meeste technologieaanbiedingen zijn afkomstig uit het MKB. In de database kunnen bedrijven en instellingen technologievraag en -aanbod vinden op diverse thema's uit verschillende industriële terreinen, zoals energie, ict, genomica en materialen. IRC staat voor Innovation Relay Centre, maar gezien de voorbeelden uit de praktijk kan het zich met recht ook de Interessante Resultaten Club noemen.

Praktijkvoorbeelden
Het bedrijf ARS Traffic & Transport Technology uit Den Haag kwam in contact met het IRC tijdens de voorbereidingen van hun reis met staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken naar Finland en Zweden. Deze reis zou ook voeren langs een project van ARS in Stockholm waar een nieuw verkeerscontrolesysteem in gebruik zou worden gesteld. Samen met het IRC werd een partnerverzoek opgesteld waarin de innovatieve verkeerscontrole technology werd beschreven en waarvoor geïnteresseerde samenwerkingspartners werden gezocht. Een van de reacties hierop kwam uit Turkije: al snel werd duidelijk dat met die partij Nederlandse technologie in Turkije kan worden toegepast.

Van een andere, maar niet minder interessante, orde is de samenwerkingspartner die het bedrijf Everest Coatings uit Delft vond in België. Uit een initieel contact van drie jaar geleden werd hernieuwd contact gezocht door een intermediair uit België, die een klant had met een technologiebehoefte die door Everest Coatings vervuld zou kunnen worden. De eerste samenwerkingsresultaten zijn gunstig; het betreft het aanbrengen van een speciale coating op een sensorbehuizing. Een vervolg hierop zal een commerciële doorbraak betekenen voor het Nederlandse MKB.

Het bedrijf ImmunoToko (spin-off van UMC St Radboud, Nijmegen) heeft na jarenlang onderzoek een stof ontwikkeld die
afstotingsverschijnselen bij stamceltransplanties onderdrukt. ImmunoToko zocht een biotechbedrijf dat de productie kon verzorgen. Via IRC Nederland werd een partnerverzoek uitgezet. Vervolgens kwam er reactie van het Belgiche bedrijf Henogen via IRC Wallonië in juni 2004. Uiteindelijk zijn ze in december 2004 tot een offciele samenwerking gekomen; Henogen gaat zorg dragen voor de productie en de clinical trails van de stof.

Een ander Nederlands bedrijf heeft een Non-Disclosure Agreement (NDA) getekend met een Engels bedrijf. Het heeft bepaalde kleibolletjes met meerdere bloemzaadjes doorgetest voor de professionele tuinbouwkundige sector. Het idee achter de specifieke kleibolletjes is dat er meer bloemen per m2 ontstaan.

Meer informatie
Op www.ircnederland.nl staat de database met technologieverzoeken uit binnen- en buitenland. Daarnaast kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de gratis e-mailattendering of de showroom bekijken. Meer informatie is ook op te vragen bij IRC Nederland, telefoon (070) 373 52 80 of irc@senternovem.nl