Fortis Bank


---
Persbericht
Brussel / Utrecht, 18 april 2005

Fortis creëert Fortis Insurance Belgium en wordt België's grootste verzekeraar

In het kader van de nieuwe strategie van Fortis, kondigde haar CEO Jean- Paul Votron op 28 januari de toenadering aan tussen Fortis AG en FB Verzekeringen. Uit deze toenadering zal Fortis Insurance Belgium onder leiding van Jozef De Mey ontstaan.

Jozef De Mey : "Binnen een aantal mogelijke en grondig onderzochte business alternatieven hebben wij gekozen voor een business model en een structuur waarbij in de eerste plaats de eigenheid en de bijzondere kenmerken van het bancaire kanaal én van het makelaarskanaal behouden en benadrukt worden, terwijl er toch ruimte en opportuniteiten worden gecreëerd om synergieën te realiseren. Het is de bedoeling om in de eerste helft van 2006 Fortis Insurance Belgium als juridische entiteit op te richten."

Het succes van Fortis in de verkoop van verzekeringen via de onafhankelijke makelaars (Fortis AG) en via Fortis Bank (FB Verzekeringen) is immers in belangrijke mate te danken aan de specifieke aanpak in beide distributiekanalen. Deze specifieke aanpak zal behouden blijven en Fortis Insurance Belgium zal de klanten verder benaderen via twee aparte kanalen met een onderscheiden commerciële politiek en met specifieke, krachtige productenportfolio's, met inbegrip van aparte prijszetting en vergoedingen.

Deze gescheiden en specifieke aanpak per distributiekanaal vertaalt zich ook in het directiecomité van de nieuwe vennootschap, onder leiding van Jozef De Mey. Zowel voor Leven- als voor Schadeverzekeringen, zullen Eugène Teysen en Claire Pletinckx verantwoordelijk zijn, respectievelijk voor het makelaarskanaal en voor het bancaire kanaal (Fortis Bank en Bank van de Post). Bart De Smet blijft verantwoordelijk voor Groepsverzekeringen, Pensioenen en Health Care.

Om de groei van deze drie businesslines te ondersteunen wordt één departement voor roerend goed investeringen gecreëerd, onder leiding van Carl Dierckx. De financiële rapportering, juridische en fiscale zaken en risicobeheer komen onder leiding van Philippe Latour en de support functies (HR, Informatica, Facility, ...) rapporteren aan Kurt De Schepper, die Michel de Hemptinne opvolgt. Deze laatste zal General Manager "Facility Management & Purchasing" van Fortis worden en rapporteren aan Herman Verwilst, Chief Operating Officer.

Fortis Real Estate zal een volledig filiaal van Fortis Insurance Belgium blijven en onroerend goed investeringen verder beheren onder leiding van Alain Devos.

Het Directiecomité heeft er zich toe verbonden in het kader van deze toenadering niet over te gaan tot ontslagen wegens economische of technische redenen, maar de huidige plannen van beide vennootschappen met betrekking tot externe rekrutering zullen herzien worden in het kader van de toekomstige integratieplannen. Dit is een blijk van vertrouwen in de bijdrage van het huidige personeel tot de groei en de ontwikkeling van Fortis Insurance Belgium.

Zolang de daadwerkelijke integratie niet tot stand gebracht is, zullen de juridische en sociale structuren van elk van de vennootschappen afzonderlijk blijven functioneren. Fortis zal de betrokken ondernemingsraden informeren en consulteren tijdens het integratieproces.

Deze herstructurering zal slechts kunnen uitgevoerd worden mits de goedkeuring van de Raden van Bestuur van beide ondernemingen en van de CBFA, de toezichthoudende autoriteit van de Belgische financiële sector.

Fortis Insurance Belgium zal dan de grootste verzekeraar in België zijn, met in 2004 een incasso van EUR 5,3 miljard (waarvan 63% in Leven Individueel, 17% in Groep Leven en 20% in Niet-Leven), met een globaal marktaandeel van 19% (21% in Leven Individueel, 23% in Groep Leven en 12,5% in Niet-Leven), EUR 31 miljard reserves onder beheer in Leven, 5.000 FTE's (waarvan een 1400-tal bij Fortis Real Estate).

"De krachten van beide maatschappijen bundelen en daarbij het effect van wat hen uniek maakt, maximaliseren, daar willen we in Fortis Insurance Belgium voor gaan", aldus Jozef De Mey.

Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 28,6 miljard (31/03/2005) en circa 51.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:
Brussel: +32 (0)2 565 35 84 Utrecht: +31 (0)30 226 32 19 Investor Relations:
Brussel: +32 (0)2 510 53 91 Utrecht: +31 (0)30 226 32 20


---