Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Grave, 19 april 2005
FNB zoekt goede stemmen

In de studio's van FNB in Grave zoekt men goede voorlezers voor gesproken boeken. Daar bevindt zich de hoofdvestiging van FNB, de landelijke stichting die lectuur en informatie toegankelijk maakt voor mensen met een visuele of andere leeshandicap. Eén van de belangrijkste leesvormen waarin FNB gedrukte lectuur en informatie omzet is de gesproken vorm. De teksten van kranten, tijdschriften en boeken worden voorgelezen en opgenomen in de tientallen studio's die FNB in Nederland heeft. Daarvoor zijn - naast een groot aantal vaste medewerkers - honderden vrijwilligers actief.

FNB Grave is nu naarstig op zoek naar vrijwilligers die, na selectie via een stemtest, worden ingezet om boeken in te spreken. Het gaat dan om een dagdeel (ochtend of middag) of een avond, waarbij men onder begeleiding van een opnametechnicus voorleest. De vrijwillige voorlezer geeft zelf aan wanneer hij/zij voor de studio beschikbaar is, want FNB moet voor de planning op de vrijwilligers kunnen rekenen. Daarom is het ook praktisch als de vrijwilligers in of niet al te ver van Grave wonen. Zo heeft FNB in Grave ook vele trouwe voorlezers uit bijvoorbeeld Nijmegen, Boxmeer, Cuijk, Beuningen, Druten en Den Bosch.

Bij de keuze uit voor te lezen boeken is er altijd wel iets te vinden wat iemand graag wil voorlezen. Dat laatste is belangrijk voor de kwaliteit en het plezier in dit werk. De stem waarmee een boek wordt gepresenteerd is bepalend voor het leesplezier van de klanten en is het visitekaartje van FNB. De grote groep van voorlezers op vrijwillige basis is onontbeerlijk voor FNB. Zonder hen zou deze tak van dienstverlening gewoonweg onmogelijk (onbetaalbaar) zijn. Een goede voorlezer wordt men overigens vaak pas na enige tijd; de vrijwilliger wordt in de beginfase gecoacht. Bij aanvang moet wel duidelijk zijn dat iemand aanleg heeft en dat de stem duidelijk is en prettig om naar te luisteren. Vandaar de stemtest, waaruit moet blijken of iemand over een goede uitspraak, intonatie, een brede algemene ontwikkeling, taalgevoel en enige talenkennis beschikt. FNB is zich ervan bewust dat ze nogal wat vraagt, terwijl er een bescheiden onkostenvergoeding tegenover staat. Van gesproken lectuur maken mensen gebruik die niet op de gebruikelijke manier kunnen lezen, zoals slechtzienden of blinden, mensen met dyslexie of met een lichamelijke handicap waardoor het vasthouden van gedrukte lectuur moeilijk of onmogelijk is geworden. In Nederland gaat het op dit moment al om ruim 30.000 personen.

Lijkt het voorlezen van boeken u een leuke en nuttige vrijetijdsbesteding, dan neemt u contact op met FNB, locatie Grave. Vraagt u naar studioleider Wim van Beers, tel. (0486) 486 458. FNB heeft ook studio's in Amsterdam, Rijswijk, Arnhem, Utrecht, Eindhoven en Tilburg. Ook daar kan men altijd goede stemmen gebruiken.

(Noot voor de redactie,