Ingezonden persbericht


Persbericht

Openbare Bibliotheek Amsterdam neemt digitale voorsprong

Bibliotheek richt zich samen met ICT-leverancier MegaSellers Business Groep op geavanceerde dienstverlening en kostenbesparing

Amsterdam, 18 april 2005 - Met met meer dan 3,5 miljoen bezoekers per jaar is de Openbare Bibliotheek de meest bezochte culturele instelling van Amsterdam. Een organisatie met een dergelijk bereik moet behalve op maatschappelijk, cultureel en sociaal gebied, ook op technisch gebied bijblijven of zelfs voorop lopen. Dat de bibliotheek de ontwikkelingen aardig weet bij te houden is duidelijk: zo is het de eerste bibliotheek van Nederland met een automatisch uitleen- en inleversysteem. Met een half uur gratis internet, cursussen voor digibeten en een binnenkort in te voeren elektronisch betaalsysteem draagt de bibliotheek haar steentje bij aan de digitalisering van de samenleving.

De Stichting Openbare Bibliotheken (OBA) omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken die samen het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel verzorgen. Verspreid over deze vestigingen zijn 350 medewerkers actief.

Inmiddels is op gemeentelijk niveau de voorbereiding voor de ontwikkeling van een nieuwe grootstedelijke bibliotheekvoorziening op het Oosterdokseiland in volle gang. Het gebouw wordt met 28.000 m2 de grootste bibliotheek van Nederland en bevat een theater en restaurant. Van de meer dan 1.000 werkplekken is de helft voorzien van een PC en uitgerust met draadloos internet.

Jaap van der Stoel, Hoofd Automatisering, maakt duidelijk dat er in de 28 vestigingen inmiddels 800 pc's geplaatst zijn. Deze worden zowel door de 330 medewerkers als door de vele tienduizenden bezoekers gebruikt. Op een lange rij pc's met moderne flatscreens kunnen bezoekers een half uur gratis internetten. Andere pc's worden gebruikt voor het raadplegen van dag- en weekbladen, databanken en het uitlenen en terugbrengen van boeken.

"De OBA is voor ons een fraaie referentie," zegt Alexander de Graaf, account manager van de MegaSellers Business Groep. "Er waren niet minder dan zeven leveranciers in de race. Het is mooi als je zoiets wint op prijs, uitvoering en technologie."

Over de MegaSellers Business Groep

De MegaSellers Business Groep is met 4500 klanten en circa 70 medewerkers een van de grootste leveranciers in de markt van organisaties met 10 tot 500 geautomatiseerde werkplekken. Het succes is te danken aan de uitgekiende logistieke afhandeling van de bestellingen, de technische kennis en de persoonlijke benadering van klanten. De onderneming boekte in 2003 een winstgevende omzet van ¤ 36 miljoen. Agressieve groeiambities moeten leiden tot een jaarlijkse groei van tweecijferige procenten tot een omzet van ¤ 55 miljoen in boekjaar 2007 en een penetratiegraad van minstens 5 procent in het bediende marktsegment. Zie ook: www.megasellers.nl

Over Openbare Bibliotheek Amsterdam

De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) is een culturele instelling, die zich ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. Daarnaast wil zij een centrum voor ontmoeting en educatie zijn voor alle geledingen in de bevolking. Hieruit vloeien tal van promotionele en culturele activiteiten voort in het kader van de leesbevordering, educatie en overdracht van kennis en cultuur. Naast de traditionele vormen van mondelinge en schriftelijke overdracht ontwikkelt de elektronische informatievoorziening zich in een razend tempo. De OBA vervult hierin, ook landelijk, een voortrekkersrol. De organisatie omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. Met 3.5 miljoen bezoekers is de bibliotheek de meest bezochte culturele instelling in Amsterdam. Inmiddels is op gemeentelijk niveau de voorbereiding voor de ontwikkeling van een nieuwe grootstedelijke bibliotheekvoorziening op het Oosterdokseiland in volle gang. Het jaarlijkse budget bedraagt 20 miljoen euro.